Βορίδης: Η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της τροπολογίας ταυτίζεται με αυτήν της Χρυσής Αυγής

Βορίδης: Η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της τροπολογίας ταυτίζεται με αυτήν της Χρυσής Αυγής

Απάντηση του υπουργού Εσωτερικών στην δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι η ΝΔ επιδιώκει να πάρει τις ψήφους των ακροδεξιών

Τη σύμπραξη όλων των κομμάτων στο να αποτραπεί η είσοδο στην Βουλή εγκληματιών, ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σχετικά με την τροπολογία με την οποία θεσπίζεται ως κώλυμα εκλογικής συμμετοχής σε κόμμα ή συνδυασμό συνεργαζόμενων κομμάτων, οιουδήποτε έχει καταδικαστεί σε οποιοδήποτε βαθμό σε εγκληματική οργάνωση.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, του καταλόγισε ότι «η επιχειρηματολογία σας εναντίον της τροπολογίας, ταυτίζεται με την επιχειρηματολογία της Χρυσής Αυγής». Καθώς, όπως υποστήριξε, «αυτά που έχουμε ακούσει από την Χρυσή Αυγή αλλά και το κόμμα του Κασιδιάρη, είναι πως η ρύθμιση αυτή έρχεται για τις ψήφους μας. Ότι δεν είναι ειλικρινής αλλά ψηφοθηρική. Ότι την φέρνετε γιατί θέλετε να μας αποκλείσετε τώρα που είδατε τις δημοσκοπήσεις και το κίνητρό σας είναι πολιτικό. Και η απονομιμοποίηση αυτών που την φέρνουν». «Μια επιχειρηματολογία που ταυτίζεται με αυτή που ακούσαμε σήμερα από τον κ. Τσίπρα. Αναρωτήθηκε δε απευθυνόμενος προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Αλήθεια, αυτό ήρθατε σήμερα να μας πείτε;».

Ο κ. Βορίδης είπε ότι «η ρύθμιση αυτή έχει έρθει το 2021, που την ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι σχεδόν ταυτόσημου περιεχομένου και τότε δεν είχατε καμία αντίρρηση». Τότε, πρόσθεσε «η κυβέρνηση δεν είχε τα ίδια κίνητρα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της αποδίδει; Τότε, δεν είμασταν ακροδεξιοί; Τότε, δεν θέλαμε να υποκλέψουμε τους ψήφους και σήμερα το θέλουμε;». Ο υπουργός ζήτησε «να μιλήσουμε καθαρά» λέγοντας πως «η Χρυσή Αυγή δεν καταδικάστηκε γιατί είναι ναζιστική ή ρατσιστική, αλλά γιατί τα φυσικά της πρόσωπα τέλεσαν εγκληματικές πράξεις. Η απόφαση του δικαστηρίου, πράγματι, αναγνωρίζει ότι το κίνητρό τους ήταν φασιστικό και ρατσιστικό. Πλην, όμως, αυτό αφορά το ενδιάθετο στοιχείο και το βασικό του αδίκημα είναι το ποινικό τους αδίκημα, της εγκληματικής οργάνωσης».

Επισήμανε ότι αυτό που προστίθεται με την τροπολογία στην υφιστάμενη νομοθεσία μας είναι «η έννοια της πραγματικής ηγεσίας». Απαντώντας στην επιχειρηματολογία πως η απόδειξη της πραγματικής ηγεσίας είναι δύσκολο να διαπιστωθεί από τον 'Αρειο Πάγο, είπε ότι «εάν εγώ αφαιρέσω αυτό το στοιχείο, τότε γίνεται άχρηστη η ρύθμιση ως προς το στόχο της καθώς δεν υπάρχει σήμερα ηγεσία Κασιδιάρη σε αυτό το κόμμα, τυπικά την έχει αλλάξει». Διαφώνησε με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να προσδιοριστούν τα αδικήματα σε «φασιστικά και ρατσιστικά» λέγοντας πως εάν αφήσουμε την ανίχνευση πολιτικών και ιδεολογικών κινήτρων ενός κόμματος, τότε ανοίγεται η κερκόπορτα στον μελλοντικό νομοθέτη και για άλλα κόμματα. Συνεπώς εσείς ανοίγετε τον κίνδυνο που λέτε».

Ο κ. Βορίδης, ξεκαθάρισε πως το εδάφιο β' της τροπολογίας θα παραμείνει ως έχει. Οι εγκληματίες δεν μπορεί να παριστάνουν τους αρχηγούς κομμάτων. Για το εδάφιο γ' της τροπολογίας τα θέματα σαφήνειας που παρατηρεί η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην έκθεσή της, ο υπουργός είπε ότι «θα τα θεραπεύσουμε με νομοθετική βελτίωση. Σημείωσε ότι με τη διατύπωση του εδαφίου όπως έχει στην τροπολογία η διάταξη δεν θα καταπέσει στο ΣτΕ αντιθέτως εάν υιοθετηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα καταπέσει αμέσως και τότε θα έχουμε την κάθοδο στις εκλογές τέτοιων κομμάτων με συνταγματική βούλα. Παράλληλα, επισήμανε, πως με το εξώδικο που απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής ο Ηλίας Κασιδιάρης κατά της τροπολογίας, αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο για τον Άρειο Πάγο ποιος τελικά είναι ο πραγματικός ηγέτης αυτού του κόμματος.

Τελικά, ο κ. Βορίδης ρώτησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «μήπως, με αυτά που προτείνετε, είστε εσείς που θέλετε να κατέλθει στις εκλογές η Χρυσή Αυγή;» και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τέτοια έωλη νομικά εισήγηση από την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγω άγνοιας. Άρα κάποιο άλλο είναι το κίνητρό σας». Ο υπουργός ανέφερε πως «δεν υπάρχει ενδεχόμενο η ΝΔ να πάρει οποιαδήποτε από αυτές τις ψήφους, ακριβώς, γιατί φέρνει αυτή την διάταξη». «Η ΝΔ δεν κλείνει το μάτι στους αντισυστημικούς ψηφοφόρους», κατέληξε.