Πτώση F-4 στην Ανδραβίδα: Θρήνος για τους νεκρούς πιλότους – Σήμερα η κηδεία του Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα

Πτώση F-4 στην Ανδραβίδα: Θρήνος για τους νεκρούς πιλότους – Σήμερα η κηδεία του Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα

Θα παραστούν Μητσοτάκης, Σακελλαροπούλου και Τσίπρας

Σοκαρισμένη είναι ακόμα η κοινή γνώμη στην Ελλάδα από το τραγικό δυστύχημα με την πρώτη του F-4 στην Ανδραβίδα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο των δύο νεαρών πιλότων. 

Σήμερα, στις 10:30 π.μ., θα τελεστεί η εξόδιος ακουλουθία του Υποσμηναγού (Ι) στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Τριπόλεως, ενώ η ταφή του θα πραγματοποιηθεί στο κοιμητήριο Αγίου Ιωάννη Πικερνίου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα μεταβούν στην Τρίπολη για να παραστούν στην κηδεία, καθώς και ο Αλέξης Τσίπρας.

Η κηδεία του Σμηναγού, Ευστάθιου Τσιτλακίδη, θα τελεστεί στο Νευροκόπι, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο πιλότος και εμπειρογνώμων αεροπορικών ατυχημάτων Παντελής Φραγκούλης μίλησε στην ΕΡΤ και ανέφερε ότι «τα αεροσκάφη αυτά μπορεί να είναι παλαιού τύπου, έχουν όμως εκσυγχρονιστεί όλα αυτά τα χρόνια, έχουν μπει πολύ σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα. Πρέπει να ξέρετε ότι τα αεροσκάφη αυτά και όλα τα αεροσκάφη, ό,τι πετάει στον αέρα, υπόκεινται σε μεγάλες επιθεωρήσεις. Και όταν λέμε επιθεώρηση ενός αεροσκάφους, εννοούμε ότι αλλάζονται πολλά μα πάρα πολλά βασικά εξαρτήματά του. Από’ κει και πέρα γίνεται ένα καινούργιο αεροσκάφος».

Επίσης, τόνισε ότι η συγκεκριμένη πτήση δεν είναι ρουτίνας, διότι «οι χαμηλές πτήσεις ακολουθούν το ανάγλυφο του εδάφους. Δηλαδή το αεροπλάνο πετάει πάνω από το έδαφος, να φανταστούμε στα 100 πόδια, στα τριάντα μέτρα σχεδόν ή και χαμηλότερα. Ακολουθεί το ανάγλυφο του εδάφους ώστε να μη γίνεται αντιληπτό από τα ραντάρ. Το ίδιο ακολουθείται και στη θάλασσα. Η πτήση όμως αυτή πάνω από το έδαφος δεν είναι μια απλή πτήση ρουτίνας. Γίνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, με κλειστές στροφές προκειμένου να αποφεύγει διάφορα εμπόδια. Είναι μια πολύ δύσκολη πτήση. Είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση, την οποία την κάνουν σχεδόν συχνά όλοι οι χειριστές αυτών των αεροσκαφών».