Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Πόση απόσταση χωρίζει Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ – Ποια κόμματα μπαίνουν στη Βουλή

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Πόση απόσταση χωρίζει Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ – Ποια κόμματα μπαίνουν στη Βουλή

Ποιον θεωρούν οι Έλληνες καταλληλότερο πρωθυπουργό και αν προτιμούν κυβέρνηση αυτοδυναμίας ή συνεργασίας

Παραμένει σημαντική η απόσταση της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Το κυβερνητικό κόμμα φαίνεται να διατηρεί σαφές προβάδισμα 7,5 μονάδων έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη το διάστημα από 19 έως 23 Ιανουαρίου, σε δείγμα 1.205 πολιτών, κάτι που σημαίνει ότι έχουν ληφθεί υπόψιν όλες οι τελευταίες εξελίξεις και ανακοινώσεις στο πολιτκό, κοινωνικό και οικονομικό πεδίο.

Όσον αφορά στα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία έχει το προβάδισμα με ποσοστό 33,5%, έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ, στην αναγωγή επί των εγκύρων. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί στην 3η θέση με ποσοστό 11%, ενώ στη Βουλή μπαίνουν το ΚΚΕ με 6% και η Ελληνική Λύση με 4%. Οριακά κάτω από το 3% βρίσκεται το ΜέΡΑ25, με 2,5%.

 

Ένα στοιχείο της έρευνας που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα, είναι τα πέντε κόμματα που καλύπτουν το όριο του 3% για την είσοδό τους στη Βουλή, ενόψει της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης. Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση είναι τα πέντε κόμματα που συγκεντρώνουν ποσοστά άνω του 3%, ενώ στο όριο βρίσκεται το ΜέΡΑ25.

Στην ίδια δημοσκόπηση αναδεικνύεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης αναδεικνύεται καταλληλότερος τόσο για πρωθυπουργός, όσο και ως εκφραστής του κεντρώου χώρου, έναντι του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Ανδρουλάκη. Επίσης, η έρευνα έδειξε την προτίμηση των πολιτών στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να έχει μία δεύτερη ευκαιρία για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Τι κυβέρνηση θέλουν οι Έλληνες

Όσον αφορά στις προτιμήσεις των πολιτών για αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας, τα ποσοστά παραμένουν μοιρασμένα. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία δείχνει να έχει το προβάδισμα στις προτιμήσεις, σε όλα τα πιθανά σενάρια.

Πιο συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει τις προτιμήσεις των πολιτών τόσο για αυτοδύναμη κυβέρνηση (σε ποσοστό 31%), όσο και για κυβέρνηση συνεργασίας (σε ποσοστό συνολικά 42%). Ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται και στις δύο κατηγορίες, με ποσοστά 12% και 30% αντίστοιχα.