Σκρέκας: Η νέα Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης αποτελεί ισχυρό κρίκο στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας

Σκρέκας: Η νέα Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης αποτελεί ισχυρό κρίκο στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας

Χαιρετισμό στην τελετή έναρξης υλοποίησης του έργου από τον υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Για έναν «ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα των πρωτοβουλιών για την ενεργειακή θωράκιση της Ελλάδας» μίλησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, όσον αφορά τη Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης υλοποίησης του έργου που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα στην πρωτεύουσα του Έβρου.

«Το έργο αυτό πραγματοποιείται με τη συμμετοχή τριών σπουδαίων ομίλων: της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της Damco Enegry του Ομίλου Κοπελούζου καθιστώντας την Αλεξανδρούπολη το επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων. Η περιοχή αποτελεί το σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας, Βαλκανίων και Μεσογείου διασφαλίζοντας την ενεργειακή προστασία της Ελλάδας και ολόκληρης της νοτιοανατολικής Ευρώπης».

«Επί δεκαετίες επικρατούσε ο μύθος της ενεργειακά ασφαλούς Ευρώπης. Και δυστυχώς χρειάστηκε ένας πόλεμος πολύ κοντά μας, για να καταρρίψει αυτόν τον μύθο. Αυτός ο πόλεμος (σ.σ. της Ουκρανίας) δυστυχώς πέρα από τα δεινά που έχει προκαλέσει, τροφοδότησε και μία τεράστια ενεργειακή κρίση. Μπορεί οι τιμές του φυσικού αερίου να αποκλιμακώνονται ως απόρροια της υιοθέτησης ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού για την επιβολή ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο, με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά όμως το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Δυστυχώς η κρίση συνεχίζεται και οι προσπάθειες διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας της Ελλάδας και της Ευρώπης συνεχίζονται. Ανάμεσα σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διασφαλίζουμε προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Διασφαλίζουμε επίσης την επάρκεια εφοδιασμού της Ελλάδας. Τέλος, μετασχηματίζουμε δομικά τον ενεργειακό κλάδο της χώρας μας, επιταχύνοντας ισόρροπα την πράσινη μετάβαση μέσα σε ένα περιβάλλον γενικευμένης κρίσης, αυξάνοντας την ενεργειακή μας ανταγωνιστικότητα».