Θεμέλιος λίθος σήμερα στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία Κυριάκου Μητσοτάκη

Θεμέλιος λίθος σήμερα στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία Κυριάκου Μητσοτάκη

«Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» - Ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την ενέργεια από τρεις μεγάλους ομίλους: ΔΕΗ, ΔΕΠΑ Εμπορίας, Όμιλο Κοπελούζου

Ένα έργο κομβικής σημασίας για την Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας, αλλά και τις γειτονικές της χώρες θεμελιώνεται σήμερα Σάββατο 14 Ιανουαρίου στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναμένεται το πρωί να απευθύνει χαιρετισμό στην τελετή έναρξης κατασκευής της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της πόλης.

Πρόκειται για μια επένδυση τριών μεγάλων ενεργεικών ομίλων (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου) για εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο ισχύος 840 MW, που θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Το έργο αποτελεί σύμπραξη της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ Εμπορίας και του ομίλου Κοπελούζου. Η κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023 και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025.

Τους τρεις ενεργειακούς ομίλους που συμπράττουν στην Μονάδα θα εκπροσωπήσουν: ο Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γεώργιος Στάσσης, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας κ.κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος και Κωνσταντίνος Ξιφαράς και ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου, κ. Χρήστος Κοπελούζος. Η νέα μονάδα αναμένεται να αποτελέσει έναν σημαντικό πυλώνα για την ενεργειακή επάρκεια της νοτιοανατολικής Ευρώπης, να συμβάλλει στην αναβάθμιση του ενεργειακού ρόλου της χώρας, ενώ θα αποτελέσει το «καύσιμο» για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Η νέα μονάδα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, ενώ  ταυτόχρονα θα μπορεί να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σε όλες τις γειτονικές χώρες.

Κάνοντας αναφορά στο μεγάλο αυτό έργο, ο πρωθυπουργός χθες κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Κομοτηνή έκανε λόγο για μια υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο, που κατασκευάζεται όχι μόνο για να καλύψει τις ανάγκες της πατρίδας μας αλλά και για να μπορέσει η χώρα από εισαγωγέας να γίνει εξαγωγέας ενέργειας προκειμένου να καλύψει και τις ανάγκες των Βαλκανίων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην σοβαρή γεωπολιτική στρατηγική της χώρας μας, η οποία φιλοδοξεί να είναι πρωταγωνίστρια στα Βαλκάνια.