Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Πώς προέκυψε η απόφαση της κυβέρνησης να μην ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Πώς προέκυψε η απόφαση της κυβέρνησης να μην ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους

Όλο το παρασκήνιο

Το σκόπελο μιας νέας πολιτικής κρίσης απέφυγε χθες η κυβέρνηση καθώς κλήθηκε να διαχειριστεί ένα από τα πιο σύνθετα και «απαγορευμένα» θέματα της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας.

Ο θάνατος του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου θα μπορούσε πολύ εύκολα να μετατραπεί σε μια νέα πολιτική αρένα, όπου κάθε κόμμα θα πλειοδοτούσε για την δημοκρατικότητά του και όλα μαζί θα τα έβαζαν με την κυβέρνηση.

Οι επαφές των μελών της οικογένειας του τέως Βασιλιά με την κυβέρνηση δεν ξεκίνησαν χθες αλλά από την περασμένη εβδομάδα και την στιγμή που επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνώριζαν ότι ακριβώς επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο όλοι περίμεναν την απόφαση της κυβέρνησης με τα «όπλα» έξω από τα θηκάρια.

«Δεν έχουμε ανάγκη από άλλο ένα μέτωπο αντιπαράθεσης ειδικά αυτή την στιγμή», τόνισε ανώτερη κυβερνητική πηγή. Έτσι, χθες απλά ανακοινώθηκε η ειλημμένη απόφαση να ταφεί στο Τατόι δίπλα στους προγόνους του ως ιδιώτης ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος.

Στην συνέχεια ενημερώθηκαν οι τρεις γιοί του τέως Βασιλιά, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου και πλέον όλα τα υπόλοιπα, όπως το που, το πότε αλλά και το αν θα τεθεί η σορός σε λαϊκό προσκύνημα θα αποφασιστούν από την οικογένεια.

Το μόνο που έχει ξεκαθαρίσει μέχρι στιγμής είναι ότι η κηδεία θα γίνει την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στην Μητρόπολη Αθηνών.

Πληροφορίες θέλουν την εξόδιο ακολουθία να γίνεται στις 12 το μεσημέρι ενώ ακόμα γίνονται διαβουλεύσεις για το αν τελικά θα επιτραπεί να τεθεί η σορός σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης κάτι το οποίο απέρριπταν κυβερνητικές πηγές κυρίως για λόγους συμβολισμού.

Ένα άλλο σενάριο θέλει η σορός να εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στο Τατόι μετά την εξόδιο ακολουθία και λίγο πριν την ταφή, ενώ μια ακόμη εκδοχή που εξετάζεται είναι αν υπάρχει ενδιαφέρον το λαϊκό προσκύνημα να ξεκινήσει από το βράδυ της Κυριακής.

Ποιοι αναμένεται να έρθουν στην κηδεία

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να βρεθούν στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα ο πρώην Βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και σύζυγος της αδελφής του τέως της Βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας.

Επίσης, δεν θα ήταν απίθανο να έρθει στην κηδεία του θείου του ο νυν Βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε, ο βαφτισιμιός του Κωνσταντίνου, Πρίγκιπας Γουίλιαμ της Ουαλίας, η πριγκίπισσα Άννα, κόρη, της αείμνηστης Ελισάβετ η οποία βρίσκεται στην Κύπρο από χθες και πολλοί γαλαζοαίματοι από βασιλικούς οίκους της Ευρώπης.