Δημοσκόπηση Marc: Η «μάχη» της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ – Το ποσοστό των άλλων κομμάτων

Δημοσκόπηση Marc: Η «μάχη» της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ – Το ποσοστό των άλλων κομμάτων

Τι κυβέρνηση προτιμούν οι Έλληνες και ποιον εμπιστεύονται περισσότερο για τη διαχείριση των κρίσεων

Σημαντικό προβάδισμα της τάξης του 8,1% έχει πάρει η Νέα Δημοκρατία της τάξης του 8,1% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Η έρευνα διενεργήθηκε στο διάστημα 16-21 Δεκεμβρίου και σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων δείχνει τη ΝΔ να προηγείται με διαφορά 8,1 ποσοστιαίων μονάδων, συγκεντρώνοντας ποσοστό 33,4% έναντι 25,3% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα από τα ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας της Marc είναι η υποχώρηση κατά 1,1% του ΠΑΣΟΚ, από την οποία ενισχύονται η ΝΔ σε ποσοστό 0,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,6%. Η παράταξη του Νίκου Ανδρουλάκη συγκεντρώνει πλέον ποσοστό 10,5% -δηλαδή το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2021, όταν και ανέλαβε την αρχηγία.

Στην πρόθεση ψήφου ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,8%, η Ελληνική Λύση με 4,1% και το ΜέΡΑ25, το οποίο, με το 3,1% που συγκεντρώνει, περνά τον πήχη της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ του σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης από τη ΝΔ, ή προκρίνει τη λύση μιας κυβέρνησης συνεργασίας με τη συμμετοχή της ΝΔ.

Περισσότεροι από το 50% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας απέναντι στην Τουρκία (54,5%) και να διαχειριστεί καλύτερα τις κρίσεις (50,1%).

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει μεγαλύτερη απήχηση στον κόσμο, με το 47,7% να έχει θετική γνώμη. Την ίδια ώρα θετική άποψη για τον Αλέξη Τσίπρα έχει το 33,4%, προσπερνώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος έπεσε στο 32,4% (σ.σ. από τον Μάρτιο έχει χάσει πάνω από 10%).

Όσον αφορά τα ζητήματα που προβληματίζουν τους πολίτες το 81,3% βάζει ως προτεραιότητα την ακρίβεια με 81,3%. Στη συνέχεια ακολουθούν τα ελληνοτουρκικά θέματα με 41%, ενώ η εγκληματικότητα και τα φαινόμενα βίας βρίσκονται στην 3η θέση με 37,2%.

3
σχόλια
 1. avatar Ας

  έρθουν τεχνοκράτες ή κάτι σαν αυτούς ή ... Κάτι...
  Μέχρι τώρα και ο Μητσοτάκης... δεν... Δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να δείξει σε επόμενη τετραετία...

 2. avatar AΔΕΣΜΕΥΤΟΣ

  ΔΕΝ Ξ Ε Ρ Ω ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ''ΣΩΣΤΕΣ'' ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ...! Δ Ε Ν ΤΡΕΦΟΥΜΕ ΑΝΤΙΠΑΘΕΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ , ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ''ΣΤΗΜΕΝΗ'' Η ''ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ''...! ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ Σ Υ Ν Ε Χ Ω Σ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ''ΔΙΑΦΟΡΑ'' ΤΩΝ 2 ΚΟΜΜΑΤΩΝ Λ Ε Σ ΚΑΙ ''ΕΣΩΣΑΝ'' ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ..! Υ Σ Τ Ε Ρ Α ΤΟ ΟΤΙ Ο Π Ω Σ Δ Η Π ΟΤΕ ''ΠΡΕΠΕΙ'' ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΔ ΣΤΗΝ Ε Ξ Ο Υ Σ Ι Α -''ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ'' Η ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ''ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ'' ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΚΑΤΕΥΘΥΒΟΜΕΝΗ Π Ρ Ο Π Α ΓΑΝΔΑ! 60% ΤΑ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΩΝ Δ Ι Α Π Λ Ε Κ Ο Μ Ε Ν Ω Ν ? ΥΣΤΕΡΑ ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΥΠ' ΟΨΙΝ ΤΟ ΟΤΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 8 ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ Ο Υ Σ Ι Α Σ Τ Ι Κ Α ΠΑΝΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΕΣ! ΕΙΝΑΙ ''ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΥΤΟ...? ΚΑΙ Κ Α Ν Ε Ι Σ - ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΡΑ Δ Ε Ν ΑΞΙΖΕΙ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ , ΔΙΟΤΙ Κ Α Ν Ε Ι Σ ΤΟΥΣ ΔΕΝ Α Ν Τ Ι Σ Τ Α Θ Η Κ Ε ΣΕ ΜΙΑ Α Ν Ε Υ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ , ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΝΑΝ Τ Ρ Ο Μ Α Κ Τ Ι Κ Ο ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΓΙΑ Ε Μ Β Ο Λ Ι Α Σ Μ Ο ! ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ...! ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ..? Ν Τ Ρ Ο Π Η ΚΑΙ Α Ι Σ Χ Ο Σ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!!!

  1. avatar Κώστας

   Να τα πάρουμε από την αρχή. Οι βλαμμένοι που έβλεπαν τσιπάκια στα εμβόλια και παρακολούθηση μέσω 5G είναι για αλλαγή πλανήτη. Σωστά υπήρξε υποχρεωτικός εμβολιασμός ανά τον πλανήτη.
   Προβάλλεται η διαφορά των 2 πρώτων κομμάτων γιατί τα υπόλοιπα (Χαρίζω οικόπεδα-δάνεια, Έλληνες ΕΛ, Διαστημάνθρωποι των Ιμαλαϊων) είναι για γραφικούς. Το τρίτο και το τέταρτο κόμμα απέχουν πολύ από τα πρώτα 2 και τα ποσοστά τους επιτρέπουν να διαμορφώσουν ρεύμα.
   Τα λοιπά που γράφετε είναι ελαφρώς ασυνάρτητα.
   Καλή Πρωτοχρονιά!

Παρακαλούμε περιμένετε ...