Επίσκεψη Μητσοτάκη στα μειονοτικά χωριά στην Αλβανία: Τα μηνύματα και ο συμβολισμός της παρουσίας Ράμα

Επίσκεψη Μητσοτάκη στα μειονοτικά χωριά στην Αλβανία: Τα μηνύματα και ο συμβολισμός της παρουσίας Ράμα

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση

Όλα τα συστατικά για να αποτελέσει μια επιτυχημένη επίσκεψη σε μια περιοχή «απάτητη» για χρόνια από Έλληνες πολιτικούς ήταν αυτή του πρωθυπουργού στα μειονοτικά χωριά στον αλβανικό νότο. Ακόμα και η μέρα ήταν ηλιόλουστη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να μετακινηθεί με άνεση και να σφίξει το χέρι κάθε πολίτη που θέλησε να τον συναντήσει.

Από τη Χειμάρρα, μέχρι την Δερβιτσάνη και την Λειβαδιά άνθρωποι κάθε ηλικίας περίμεναν τη χθεσινή ημέρα για να δουν από κοντά τον Έλληνα πρωθυπουργό και να μοιραστούν τους δικούς τους προβληματισμούς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αποτέλεσε έκπληξη και για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη η λαχτάρα που αντίκρυσε και η θέρμη με την οποία τον υποδέχτηκαν. Ακόμα και οι δημοσιογράφοι που συνόδευαν την κυβερνητική αποστολή, όπως και τα μέλη της συνοδείας του πρωθυπουργού ένιωσαν και σχολίασαν την συγκίνηση που ήταν διάχυτη.

Η επίσκεψη αυτή είχε σχεδιαστεί από το κυβερνητικό επιτελείο σε συνεννόηση με την αλβανική πλευρά. Πολλοί ήταν εκείνοι που ανησυχούσαν ότι ακραίοι μπορεί να επιχειρούσαν να προκαλέσουν παρατράγουδα. Ευτυχώς διαψεύστηκαν. Ακόμα και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ένας άνθρωπος που έχει αποδειχθεί πολλές φορές απρόβλεπτος στις αντιδράσεις του ήταν εμφανώς συγκινημένος από όσα έβλεπε να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια του.

 

Εκτός όμως από το κλίμα και την ατμόσφαιρα που κυριάρχησαν στην περιοδεία του πρωθυπουργού στις περιοχές, όπου «μυρίζει» Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε και μηνύματα τόσο στην γειτονική μας χώρα όσο και στους ανθρώπους που ζουν και δημιουργούν στα εδάφη αυτά με πολλούς από αυτούς να μιλούν τα ελληνικά – ιδιαίτερα οι πιο ηλικιωμένοι – καλύτερα από πολλούς συμπολίτες μας.

Τα μηνύματα στην ομογένεια

Σε κάθε στάση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης οι αναφορές του ήταν στο πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι όπως είπε λειτουργούν ως γέφυρα φιλίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία. Και τα λόγια του απέκτησαν μεγαλύτερη αξία όταν ειπώθηκαν ενώπιον του πρωθυπουργού της Αλβανίας.

 

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι έχει μεγάλη σημασία και η χρονική στιγμή που επελέγη να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη αυτή. Η Αλβανία εμφανίζεται, σημείωναν, πιο έτοιμη πλέον να κοιτάξει προς την Δύση και επιθυμεί να ενσωματωθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

 

Φρόντισε μάλιστα να «θυμίσει» στην ηγεσία της γειτονικής χώρας ότι αποτελεί υποχρέωσή της, στο πλαίσιο της προσέγγισής της με την Ευρώπη, να σέβεται τα δικαιώματα της μειονότητας.

Τόνιζαν ακόμα ότι και σε προσωπικό επίπεδο οι σχέσεις Μητσοτάκη – Ράμα είναι στην καλύτερή τους φάση, καθώς ακόμα και αν προέρχονται από διαφορετικούς χώρους, έχουν παραμερίσει τις ιδεολογικές τους διαφορές και αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η ευημερία των πολιτών τους.

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους κατοίκους των περιοχών αυτών τους διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος θα σκύψει πάνω στα προβλήματα της μειονότητας, έτσι ώστε να βελτιωθεί το βιοτικό τους επίπεδο και μάλιστα συνέδεσε τον στόχο αυτό με εκείνον της ευρωπαϊκής ενταξιακής προοπτικής της Αλβανίας.

Δεν δίστασε να αναφερθεί στο λεγόμενο και «περιουσιακό» με την προστασία της ιδιοκτησίας να αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους.

Τηλεγράφημα στον Ερντογάν μέσω… Δερβιτσάνης

Από την προηγούμενη επίσκεψή του στην Αλβανία πριν από περίπου 15 ημέρες για την σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων ο πρωθυπουργός αλλά και ο ομόλογός του είχαν αφήσει να διαφανεί ότι υπάρχει πρόοδος στο θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες.

Δήλωσε πεπεισμένος ότι θα γίνει πρόοδος στο θέμα αυτό και βρήκε έτσι την ευκαιρία να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα, λέγοντας ότι «οι διαφορές μεταξύ των κρατών δεν λύνονται με ακραία ρητορική και με κούφια λόγια, λύνονται με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».