Ηλιόπουλος για market pass: Έχουμε ψηφίσει όλες τις οικονομικές ενισχύσεις – Αλλά την ίδια στιγμή που δίνουν ένα, κλέβουν δέκα

Ηλιόπουλος για market pass: Έχουμε ψηφίσει όλες τις οικονομικές ενισχύσεις – Αλλά την ίδια στιγμή που δίνουν ένα, κλέβουν δέκα

«Η κυβέρνηση με αυτά που έχει νομοθετήσει φέρει το βάρος γι’ αυτό το οποίο ζουν σήμερα οι πολίτες και αυτό πλέον δεν το λέμε εμείς, το λέει το 73,3% της ελληνικής κοινωνίας»

«Όλες τις οικονομικές ενισχύσεις που έχουν έρθει τις έχουμε ψηφίσει» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος ερωτηθείς από την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, εάν η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει την τροπολογία για το market pass που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

«Την ίδια στιγμή όμως, είναι υποχρέωση μας να λέμε ότι δίνεις ένα την στιγμή που κλέβεις δέκα» προσέθεσε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «συντονίζει τη λεηλασία των πολιτών».

«Η κυβέρνηση με αυτά που έχει νομοθετήσει φέρει το βάρος γι’ αυτό το οποίο ζουν σήμερα οι πολίτες και αυτό πλέον δεν το λέμε εμείς, το λέει το 73,3% της ελληνικής κοινωνίας. Με βάση τις τελευταίες τάσεις της MRB, όλα τα ποιοτικά, δείχνουν ότι οι πολίτες λένε ότι πια στη χώρα δεν έχουμε ακρίβεια, έχουμε αισχροκέρδεια. Αυτό είναι αναγνώριση της πολιτικής ευθύνης» συμπλήρωσε ο κ. Ηλιόπουλος.

Ειδικά σε σχέση με την επιδότηση 10% στα τρόφιμα, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για την συνέχιση ενός μοντέλου, από την κυβέρνηση, αναποτελεσματικού που δεν χτυπάει το πρόβλημα στη ρίζα και δεν ανακουφίζει πραγματικά τους πολίτες. «Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να λέει ότι 10% είναι η αύξηση του πληθωρισμού, 10% θα επιδοτήσουμε. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ο κ. Μητσοτάκης συνειδητά είπε ψέματα γνωρίζοντας ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι πολύ πάνω από 10%. Με βάση τα τελευταία στοιχεία μόνο, στο ψωμί και στα δημητριακά είναι 18,7%, στο κρέας στο 16,7% στα γαλακτοκομικά στο 25,3%. Άρα ούτως ή άλλως οι τιμές στα τρόφιμα έχουν ξεφύγει πάρα πολύ πάνω από το 10%. Το δεύτερο σκέλος της απάτης της εξαγγελίας του κ. Μητσοτάκη έγκειται στην φορολογία των υπερκερδών από τα διυλιστήρια.

Τη στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ένωση η φορολογία των υπερκερδών από τις εταιρείες διύλισης και πώλησης πετρελαίου ξεπερνάει το 70%, η φορολογία στην Ελλάδα θα κινηθεί στο 30%. Έχουμε δύο εταιρείες οι οποίες θα κλείσουν τη χρονιά με υπερκέρδη τα οποία παίζει να ακουμπήσουν τα 3 δις, στο 9μηνο είναι στα 2,4 δις και η χώρα θα φορολογήσει τα 600 εκατομμύρια» επισήμανε ο κ. Ηλιόπουλος.

Όσο αφορά το ζήτημα του εισοδήματος των πολιτών, ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε αρχικά ότι η χώρα χρειάζεται μία δίκαιη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, «με 120 δόσεις και διαγραφή μέρους της πανδημικής οφειλής». Επιπλέον, βασικός μισθός στα 800 ευρώ «αλλά και ρύθμιση με βάση τον πληθωρισμό +10% και για τους δημόσιους υπαλλήλους που είναι παγωμένοι οι μισθοί τόσα χρόνια για τον ιδιωτικό τομέα». «Και ένα ζήτημα κρίσιμο για μας, οι συντάξεις. Είναι ο τέταρτος προϋπολογισμός που συζητάμε. Αυτό σημαίνει πάνω από 3,5 δις περικοπές στους συνταξιούχους από το κόψιμο του μέρους της 13ης σύνταξης που είχε ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία το 2019 και είχε πει ότι δεν θα καταργήσει, το οποίο ήταν μία μόνιμη παροχή και προφανώς τα αναδρομικά. Η απάντηση λοιπόν σχετίζεται και από την μεριά του καθορισμού των τιμών αλλά και από την μεριά του εισοδήματος» τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος.