Εύα Καϊλή: Πώς επιβάρυνε την θέση της και επήλθε η σύλληψή της -Έρευνα και στην Ελλάδα

Εύα Καϊλή: Πώς επιβάρυνε την θέση της και επήλθε η σύλληψή της -Έρευνα και στην Ελλάδα

Η ομολογία του συντρόφου της, Τζόρτζι

Καθώς ξεδιπλώνονται οι πτυχές της έρευνας που έχει ξεκινήσει από το 2021 για το Qatargate με τη συνδρομή 5 κρατών, αναδεικνύεται ο καίριος ρόλος που έπαιξαν οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες στον εντοπισμό του κυκλώματος που δρούσε για λογαριασμό του Κατάρ και του Μαρόκου.

Αναδεικνύεται επίσης ο κομβικός ρόλος του  πρεσβευτή του Μαρόκου στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν που έδινε εντολές σε Παντσέρι, Τζόρτζι και Κοτσολίνο.

Κατά τη Ρεπούμπλικα απώτερος στόχος του Ραμπάτ ήταν ν’ αποφευχθούν οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Δυτική Σαχάρα σε σχέση με τα μεταναστευτικά ρεύματα.

«Οι μυστικοί πράκτορες του Μαρόκου φέρονται να έχουν έρθει σε επαφή με τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην έρευνα ξεκινώντας από τον Αντόνιο Παντσέρι και το Φραντσέσκο Τζόρτζι που τώρα ομολόγησε ότι στόχος ήταν να επηρεάσουν τη στρατηγική των Βρυξελλών και του Στρασβούργου για τα ζητήματα της Δυτικής Σαχάρας και τις μεταναστευτικές ροές», αναφέρεται σε ρεπορτάζ του ιταλικού δικτύου TG4.

Όσον αφορά τη δράση του Κατάρ, τα ιταλικά ΜΜΕ δείχνουν ως πρόσωπο – «κλειδί» και τον φιλο-Ιρανό πολιτικό σύμβουλο Έλνταρ Μαμέντοφ ο οποίος φέρεται να συνόδευσε, μαζί με το Τζόρτζι, την Εύα Καϊλή στην επίμαχη ψηφοφορία της Επιτροπής Λίμπε του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα την άρση υποχρέωσης βίζας για το Κατάρ.

Στην Ελλάδα επεκτείνεται η έρευνα για την Εύα Καιλή για τα ποινικά αδικήματα της δωροληψίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ύστερα από εντολή του οικονομικού Εισαγγελέα Χρήστου Μπαρδάκη για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Ο Εισαγγελέας παρήγγειλε σε δύο επίκουρους Εισαγγελείς να ζητήσουν άμεσα από τις βελγικές Αρχές αντίγραφα της δικογραφίας και πιστοποιητικό για τη δικονομική πορεία της έρευνας, ενώ η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος βάζει «στο μικροσκόπιο» την ακίνητη περιουσία της ευρωβουλευτού για να εξεταστεί εάν αποκτήθηκε με νόμιμο τρόπο.

Τον περασμένο Μάρτιο, η Εύα Καιλή και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι αγόρασαν, έναντι περίπου 300.000 ευρώ, έκταση επτά στρεμμάτων στην Πάρο, σε περιοχή στη θέση Βουνάλια, στα όρια του οικισμού Ιστερνίου.

Αρκετούς μήνες μετά την αγορά του οικοπέδου και συγκεκριμένα στις 30 Νοεμβρίου, η Εύα Καιλή και ο σύντροφός της ίδρυσαν εταιρία real estate με έδρα το Κολωνάκι.

Όπως φαίνεται στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας, ως αρχικό κεφάλαιο η ευρωβουλευτής κατέβαλε 500 ευρώ και αντίστοιχο ποσό κατέβαλε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Η εταιρία μπαίνει «στο μικροσκόπιο» αν και όλα δείχνουν ότι το ζευγάρι δεν πρόλαβε να ξεκινήσει τη δραστηριότητά της.