Υπουργείο Εξωτερικών: Απορρίπτουμε τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

Υπουργείο Εξωτερικών: Απορρίπτουμε τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

Απάντηση της Αθήνας στην δήλωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ για το μνημόνιο συνεργασίας με το Κάιρο και τις θαλάσσιες ζώνες

«Η Τουρκία για μια ακόμα φορά διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα, προκειμένου να στηρίξει τις μονομερείς και αβάσιμες αιτιάσεις της» τονίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, αναφορικά με τη δήλωση του εκπροσώπου του Τουρκικού ΥΠΕΞ σχετικά με την υπογραφή του Mνημονίου Kατανόησης μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου αναφορικά με τις περιοχές έρευνας και διάσωσης.

Στην προκειμένη περίπτωση, όπως υπογραμμίζει ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εξισώσει ένα διμερές μνημόνιο κατανόησης, το οποίο συνάφθηκε με γνώμονα τον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους Διεθνείς κανόνες, με ανυπόστατες και παράνομες μονομερείς αιτιάσεις της που καταπατούν βασικές έννοιες του Διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι τη στιγμή κατά την οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, βάζοντας καθημερινά σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, κατηγορεί ψευδώς τη χώρα μας, η οποία ακριβώς καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των ζωών στη θάλασσα. Η χθεσινή υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης με την Αίγυπτο εντάσσεται ακριβώς σε αυτή την προσπάθεια της Ελλάδας, καθώς και της Αιγύπτου, καθιστά σαφές. Καταληκτικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών διαμηνύει πως «απορρίπτουμε στο σύνολο τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις».