Τουρκικό ΥΠΕΞ για το μνημόνιο Ελλάδας-Αιγύπτου: «Μάταιη και αυτοκαταστροφική προσπάθεια»

Τουρκικό ΥΠΕΞ για το μνημόνιο Ελλάδας-Αιγύπτου: «Μάταιη και αυτοκαταστροφική προσπάθεια»

Έντονα ενοχλημένη η Άγκυρα από τη συμφωνία των δύο χωρών για τη συνεργασία σε πεδία Έρευνας και Διάσωσης

Την έντονη ενόχληση της Άγκυρας για την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης για τη συνεργασία σε πεδία Έρευνας και Διάσωσης που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στις 22 Νοεμβρίου 2022, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Τουρκικό ΥΠΕΞ επικαλείται τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979 για τους χώρους έρευνας και διάσωσης και κατηγορεί την Ελλάδα, ότι ενώ οι ζώνες έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα που κήρυξαν η Τουρκία και η Ελλάδα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο αλληλοκαλύπτονται μεταξύ τους, η Ελλάδα αρνείται να συνεργαστεί με την Τουρκία για την επίλυση του ζητήματος, απορρίπτοντας για άλλη μια φορά την κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτές τις θαλάσσιες ζώνες.

Παράλληλα, κάνει λόγο για υποκρισία της Ελλάδας, η οποία όπως υποστηρίζει, την ώρα που κάνει επανοπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο, συνάπτει μνημόνιο κατανόησης για έρευνα και διάσωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Επισημαίνει δε, ότι «η προσπάθεια διαμόρφωσης της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας στο πλαίσιο του αντι-τουρκικού αισθήματος είναι μια μάταιη και μόνο αυτοκαταστροφική προσπάθεια» και διαμηνύει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και των τουρκοκυπρίων.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Οι ζώνες έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα είναι περιοχές εξυπηρέτησης για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Αυτές οι περιοχές δεν είναι κυρίαρχες περιοχές σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Οι κανόνες για τους χώρους έρευνας και διάσωσης ορίζονται από τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979. Σύμφωνα με τη σύμβαση, οι χώρες υποχρεούνται να συνεργάζονται σε περίπτωση που οι περιοχές εξυπηρέτησης αλληλοεπικαλύπτονται. Οι ζώνες έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα που κήρυξαν η Τουρκία και η Ελλάδα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και κοινοποιήθηκαν στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας αλληλοκαλύπτονται μεταξύ τους.

Η Ελλάδα πάντα απείχε από τη συνεργασία με τη χώρα μας σε αυτό το θέμα και επίσης απέρριψε τις προτάσεις συμφωνίας που είχαμε κάνει στο παρελθόν. Ο λόγος για αυτό είναι ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι οι περιοχές των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης βρίσκονται υπό την κυριαρχία της και τις συνδέει με μαξιμαλιστικές αξιώσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Αυτή η προσέγγιση της Ελλάδας είναι αντίθετη με τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979 και αποτελεί παράνομη στάση.

Επομένως, δεν είναι δυνατόν να αποδοθεί νόημα πέρα ​​από αυτά τα δεδομένα στο μνημόνιο συνεννόησης που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Από την άλλη πλευρά, αποτελεί σοβαρή αντίφαση το ότι μια χώρα που απωθεί αθώους πρόσφυγες στο Αιγαίο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους, συνάπτει μνημόνιο κατανόησης για έρευνα και διάσωση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στην πραγματικότητα, το κύριο κίνητρο πίσω από την υπογραφή αυτού του μνημονίου κατανόησης από την Ελλάδα είναι η επιθυμία της να συγκαλύψει αυτά τα γεγονότα και το τελευταίο σκάνδαλο που προκάλεσε στη Λιβύη. Η προσπάθεια διαμόρφωσης της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας στο πλαίσιο του αντι-τουρκικού αισθήματος είναι μια μάταιη και μόνο αυτοκαταστροφική προσπάθεια. Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της «ΤΔΒΚ» αυξάνοντας τη συνεργασία και τον συντονισμό της με όλους τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς στην Ανατολική Μεσόγειο και πέρα από εκεί. Η αιτία της πρόσφατης μη ισορροπημένης στάσης της Ελλάδας μάλλον πηγάζει από αυτό».

1
σχόλιο
  1. avatar Α.Τ

    Σωστή απάντηση στα ύπουλα σχέδιά σας, Μογγόλοι.

Παρακαλούμε περιμένετε ...