Ηλιόπουλος: Το σκάνδαλο Πάτση αποκαλύπτει λεηλασία των πολιτών μέσα από τα «κόκκινα» δάνεια

Ηλιόπουλος: Το σκάνδαλο Πάτση αποκαλύπτει λεηλασία των πολιτών μέσα από τα «κόκκινα» δάνεια

«Αυτή η λεηλασία έχει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη»

«Το σκάνδαλο Πάτση αποκαλύπτει τη λεηλασία των πολιτών μέσω των "κόκκινων" δανείων, με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας χθες βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΡΤ».

Είπε ότι «υπάρχει και ζήτημα νομιμότητας» καθώς «ο κ. Πάτσης εμφανίζεται να έχει συγκεκριμένη νομική σχέση με 3 εταιρείες του εξωτερικού, εταιρείες ειδικού σκοπού που ασχολούνται με "κόκκινα" δάνεια». Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να συνεδριάσει η επιτροπή του πόθεν έσχες στη Βουλή, καθώς «φαίνεται να υπάρχουν κενά στο πόθεν έσχες του συγκεκριμένου βουλευτή». Επιπλέον τόνισε ότι ο κ. Πάτσης έχει πάρει και 1 εκατ. ευρώ από τα ΕΛΤΑ για παροχή νομικών συμβουλών, σχολιάζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει προβεί σε τέσσερις ερωτήσεις για το θέμα προς τον κ. Πιερρακάκη, οι οποίες δεν απαντήθηκαν. Σχολίασε ότι η παραίτηση του διευθύνοντα συμβούλου των ΕΛΤΑ δείχνει ότι υπάρχει θέμα, σημειώνοντας ότι «το 1 εκατ. απευθείας ανάθεση δεν είναι μια απλή γραφειοκρατική διαδικασία, δείχνει ότι υπάρχει διοικητική εμπλοκή σε επίπεδο υπουργείου». Απαντώντας στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι τα ΕΛΤΑ δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είπε ότι «στην ιστοσελίδα του υπουργείου φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα ΕΛΤΑ είναι στους εποπτευόμενους φορείς, ενώ υπάρχουν ανακοινώσεις στις οποίες ο κ. Πιερρακάκης αναφέρεται σε προγράμματα εξυγίανσης των ΕΛΤΑ». «Βέβαια κατανοούμε απόλυτα γιατί σήμερα αρνείται οποιαδήποτε σχέση», πρόσθεσε.

Ο κ. Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι πίσω από αυτή την ιστορία υπάρχει το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, που «πηγαίνουν στους διάφορους Πάτσηδες της ΝΔ».

«Μιλάμε για μία λεηλασία, τη φετινή χρονιά είχαμε 44.000 πλειστηριασμούς, τριπλάσιους σε σχέση με πέρσι», είπε, υποστηρίζοντας ότι «αυτή η λεηλασία έχει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Οι δραστηριότητες Πάτση ήταν γνωστές εδώ και πολύ καιρό μέσα από δημοσιεύματα, η ΝΔ τα γνώριζε. Αναγκάστηκαν να τον διαγράψουν αυτή τη στιγμή, ακριβώς επειδή αυτή η υπόθεση συνέπεσε με την έκρηξη των πλειστηριασμών -και πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας», τόνισε.

Ακόμη ανέφερε ότι «το προηγούμενο διάστημα βγήκε απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία παγώνει το δικαίωμα των servicers, των ενδιάμεσων εταιρειών ανάμεσα σε funds και τράπεζες, να κάνουν πλειστηριασμούς», για να προσθέσει πως «όταν ούτε 3 στους 100 δεν μπορούν να μπουν στον εξωδικαστικό, αυτό σημαίνει αποτυχία, η οποία οφείλεται στις αλλαγές που έγιναν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Μιλώντας για την ακρίβεια αναφέρθηκε σε αρνητικές πρωτιές της χώρας επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat, ενώ τόνισε ότι «έχουμε 4 δισ. παραπάνω φορολογικά έσοδα από ΦΠΑ, γιατί ο κόσμος πληρώνει πολύ περισσότερο ενώ, με βάση τα στοιχεία, καταναλώνει λιγότερο».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδοτεί την αισχροκέρδεια καθώς στην ενέργεια, «οι πολίτες πληρώνουν και τη χονδρική μέσω φορολογίας».

Είπε ειδικότερα ότι μόνο το Σεπτέμβρη υπήρξαν 500 εκατ. ευρώ υπερκέρδη στους παρόχους ενέργειας και πως «η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν καταργήθηκε, ενσωματώθηκε». «Η ίδια η ΡΑΕ είπε ότι η τιμή του ρεύματος το Σεπτέμβρη αυξήθηκε κατά 57%», συμπλήρωσε. Επανέλαβε ότι απαιτείται μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και του ΕΦΚ στα καύσιμα, αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου και πλαφόν σε χονδρική και λιανική στο ρεύμα.

Αναφερθείς στα εργασιακά σχολίασε ότι «η ανάπτυξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ανάπτυξη της Μαλαματίνας». «Η κυβέρνηση στέλνει τα ΜΑΤ στους απεργούς και στηρίζει τις απολύσεις, σε μία εταιρεία που σώθηκε με ρύθμιση χρεών σε ΕΦΚΑ και δημόσιο, σε μια εταιρεία που οι εργαζόμενοι κερδίζουν τις δικαστικές αποφάσεις και την υποχρεώνουν να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας», είπε. Σημείωσε ότι αντίθετα την προηγούμενη περίοδο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μείωσε 10% την ανεργία, επαναφέροντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και έχοντας μια πολύ αυστηρή Επιθεώρηση Εργασίας.

Τέλος, ο κ. Ηλιόπουλος απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους πολίτες για συμμετοχή στην πανεργατική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 9 Νοεμβρίου.