Βρυξέλλες – Συνεδριάζουν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕE: Ψάχνουν τον τρόπο να ελέγξουν την τιμή του φυσικού αερίου – Προειδοποιεί η Αθήνα

Βρυξέλλες – Συνεδριάζουν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕE: Ψάχνουν τον τρόπο να ελέγξουν την τιμή του φυσικού αερίου – Προειδοποιεί η Αθήνα

Γιατί μπορεί να υπάρξουν νέες καθυστερήσεις - Τι σκέφτονται να πράξουν στο Μαξίμου

Στις Βρυξέλλες μετατοπίζεται ξανά το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, καθώς συνεδριάζουν σήμερα οι «27» υπουργοί Ενέργειας, έχοντας στα χέρια τους την πολιτική απόφαση των ευρωπαίων ηγετών, όπως προέκυψε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις που οδήγησαν σε κάμψη των αντιστάσεων από τη Γερμανία και τις χώρες – «δορυφόρους» της.

Τα βλέμματα στρέφονται σήμερα στη στάση που θα κρατήσουν κυρίως οι Βόρειοι, γιατί μπορεί να έδειξαν μια διαλλακτικότητα την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο σήμερα οι υπουργοί καλούνται να εξειδικεύσουν τα μέτρα σε τεχνικό επίπεδο με στόχο τη συγκράτηση της τιμής του φυσικού αερίου και τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας.

«Αγκάθι» θεωρείται το θέμα του προσωρινού μηχανισμού ελέγχου των τιμών του φυσικού αερίου στο ολλανδικό χρηματιστήριο ενέργειας, ενώ εκφράζονται ανησυχίες ότι η Γερμανία και οι χώρες που επηρεάζει θα επιμείνουν στις λεπτομέρειες αυτού του μηχανισμού, προκαλώντας νέες καθυστερήσεις. Η εξίσωση δείχνει δύσκολη, καθώς αυτό που θα επιχειρηθεί είναι να βρεθεί μια ανάλυση κόστους – οφέλους αλλά και να διασφαλιστεί η διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Τι θα συζητήσουν οι 27

Ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα η Κομισιόν έχει ήδη αποστείλει στους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ το σχέδιο έκτακτου Κανονισμού για την αντιμετώπιση των υψηλών ενεργειακών τιμών. Περιλαμβάνει τέσσερις δέσμες μέτρων για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας, την έγκαιρη προετοιμασία των χωρών προκειμένου να γεμίσουν τις αποθήκες τους, την αντιμετώπιση των ακραίων διακυμάνσεων των τιμών στα χρηματιστήρια, την επιβολή πλαφόν καθώς και την περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Το «καμπανάκι» της Αθήνας

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Αθήνα, καθώς ζητά να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις, δεδομένου ότι η ενεργειακή κρίση πλήττει ήδη σημαντικά τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι ο μηχανισμός που θα δημιουργηθεί πρέπει να είναι απλός και άμεσα εφαρμόσιμος, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να προλάβει τυχούσα νέα έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου, καθώς επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα.

Η κυβέρνηση προσδοκά σε συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις, έτσι ώστε να εφαρμοστούν το ταχύτερο δυνατό από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λειτουργώντας συμπληρωματικά στα εθνικά σχέδια δράσης κάθε χώρας.

Οι κυβερνητικές δεσμεύσεις

Το μήνυμα που εκπέμπει το Μαξίμου είναι ξεκάθαρο: ανεξάρτητα από το χρόνο λήψης και υλοποίησης των οριστικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη στήριξη στους πολίτες σε εθνικό επίπεδο. Σε ανοιχτή γραμμή με το οικονομικό επιτελείο ο πρωθυπουργός έχει σαφή εικόνα των δημοσιονομικών περιθωρίων της χώρας και με βάση τον πυρήνα αυτόν λαμβάνονται οι όποιες αποφάσεις.

Πάντως, τις προσεχείς ημέρες το οικονομικό επιτελείο θα εξειδικεύσει την επιδοματική του πολιτική για την ενέργεια με ορίζοντα μέχρι το τέλος του 2022. Στόχος είναι η χρονιά να κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα που δεν θα υπερβεί το 1,7%, ωστόσο το ενδεχόμενο μεγαλύτερης ανάπτυξης από το 5,3%, αλλά και η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου δημιουργούν μια κάποια αισιοδοξία για την ύπαρξη πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου.

Πάντως, μένει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση για να διαφανεί εάν θα υπάρξουν ανακοινώσεις ή όχι τόσο για το πετρέλαιο κίνησης, όσο και για το fuel pass 3.