Στο Βερολίνο ο Θεοδωρικάκος για το πρόβλημα με το μεταναστευτικό και τη συμπεριφορά της Τουρκίας

Στο Βερολίνο ο Θεοδωρικάκος για το πρόβλημα με το μεταναστευτικό και τη συμπεριφορά της Τουρκίας

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε την έμπρακτη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Την έμπρακτη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια της Ελλάδας για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης, «η οποία αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για όλη την Ευρώπη», ζήτησε για ακόμη μία φορά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, λίγο πριν από την έναρξη της συνάντησης των Υπουργών Εσωτερικών της «Διαδικασίας του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια που πραγματοποιείται στη γερμανική πρωτεύουσα. Η παράνομη μετανάστευση αποτελεί κεντρικό θέμα της συνάντησης, ενώ στην ατζέντα περιλαμβάνονται ακόμη τα ζητήματα διαφθοράς, οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας.

«Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι τεράστιο για ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στους Έλληνες ανταποκριτές και επισήμανε ότι η αντιμετώπισή του απαιτεί την ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ελλάδα φυλάει αποτελεσματικά τα σύνορα της πατρίδας μας με την Τουρκία και στον Έβρο και στη θάλασσα του Αιγαίου, σύνορα τα οποία αποτελούν και τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία. Και αυτό γίνεται ενάντια στη συνεχή προκλητική εργαλειοποίηση των παράνομων μεταναστών από την τουρκική ηγεσία, η οποία ορισμένες φορές συμπεριφέρεται με απολύτως απάνθρωπο και βάρβαρο τρόπο, όπως αποδεδειγμένα συνέβη στο πρόσφατο περιστατικό με τους 92 μετανάστες στον Έβρο που η τουρκική στρατοχωροφυλακή οδήγησε γυμνούς και τραυματισμένους στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας», ανέφερε ο υπουργός. Ο ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι Ευρώπη «πρέπει να δείξει στην πράξη τη αλληλεγγύη της, ενισχύοντας την FRONTEX, δηλώνοντας ξεκάθαρα τη θέση της για τα πραγματικά περιστατικά και ενισχύοντας τις δομές αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης, περιλαμβανομένης της οικονομικής στήριξης του φράχτη που κατασκευάζεται στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας κατά μήκος του ποταμού Έβρου».

Αναδεικνύοντας τη σημασία της φύλαξης των ελληνικών -και ταυτόχρονα εξωτερικών της ΕΕ- συνόρων και της αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης από την Ελλάδα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα, μόνο κατά τους τελευταίους οκτώ μήνες, απέτρεψε 215.000 ανθρώπους από την παράνομη είσοδο στη χώρα. Όπως είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, «αν δεν το είχε κάνει, θα μπορούσαν να περάσουν εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες προς την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη».