Προκλητικός ο Καλίν απειλεί: «Προειδοποιούμε την Ελλάδα, θα υπάρξουν συνέπειες»

Προκλητικός ο Καλίν απειλεί: «Προειδοποιούμε την Ελλάδα, θα υπάρξουν συνέπειες»

«Ήμασταν πάντα υπέρ του διαλόγου και των καλών σχέσεων...» είπε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν

Nέες απειλές για τα ελληνικά νησιά εξαπολύει η Τουρκία επαναλαμβάνοντας το αφήγημα περί αποστρατιωτικοποίησης τους.

Την σκυτάλη πήρε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης.

Ο Καλίν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber δήλωσε: «Ήμασταν πάντα υπέρ του διαλόγου και των καλών σχέσεων.

Ήταν η ελληνική πλευρά που οδήγησε σε αποτυχία τις διαπραγματεύσεις. Η επικοινωνία με δανεική δύναμη είναι στρατηγικό λάθος.

Η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στα νησιά είναι αντίθετη με τις συνθήκες. Προειδοποιούμε την Ελλάδα, εάν το κάνετε αυτό, θα υπάρξουν συνέπειες.

Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποκτήσει την ισχύ από μόνη της. Μπορεί να το κάνει αυτό μόνο βασιζόμενη στο λόμπι είτε στην ΕΕ είτε στις ΗΠΑ».

Πολεμικά σενάρια εξετάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τους πολιτικούς, Τούρκοι δημοσιογράφοι ανέφεραν πως «μπορούμε να κάνουμε στρατιωτική επιχείρηση σε Χίο και άλλα στρατιωτικοποιημένα νησιά» και πως το σύνθημα «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» σημαίνει πως η Τουρκία μπορεί να επέμβει στα νησιά.

Ο δημοσιογράφος Οζάι Σεντίρ δήλωσε: «Aν κλείσουν οι δίαυλοι του διαλόγου, τότε η επέμβαση σας εκεί θα θεωρηθεί ως δικαίωμα νόμιμης αυτοάμυνας. Αρα η Ελλάδα έχει 'όπλα' στο χέρι της για την μηχανοκίνητη ταξιαρχία που βρίσκεται στη Χίο όπως και για τα άλλα στρατιωτικοποιημένα νησιά».

Η παρουσιάστρια του του CNN Turk Γκιονσού Ονγορέν Οζγκιούρ είπε: «Δηλαδή θα επέμβουμε στη Χίο; Συνήθως αυτά μας τα λένε οι καλεσμένοι μας που έχουν καριέρα στο στράτευμα».

Ο Σεντίρ απάντησε: «Όταν κάνετε μπρα ντε φερ έτσι είναι. Άλλωστε το σύνθημα 'θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα' σημαίνει πως 'θα έρθω μια νύχτα στα νησιά σου τα οποία παραβιάζουν τις συνθήκες και θα τα κάνω να συμβαδίζουν με τις συνθήκες'.