Ανδρουλάκης: Η απόπειρα παρακολούθησής μου ήταν ξεκάθαρα μία απαράδεκτη παρακρατική πράξη

Ανδρουλάκης: Η απόπειρα παρακολούθησής μου ήταν ξεκάθαρα μία απαράδεκτη παρακρατική πράξη

Τι είπε για τα ελληνοτουρκικά και την ενεργειακή κρίση

Για την ενεργειακή κρίση, τα ελληνοτουρκικά αλλά και για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε αρχικά για την ακρίβεια για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται λόγω της ενεργειακής κρίσης.

«Το μεγάλο ζήτημα στην ακρίβεια., που εμείς έχουμε προτείνεις να μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, είναι το ζήτημα της ακρίβειας, όπου η κυβέρνηση έχει κάνει σωρεία λανθασμένων επιλογών»,

»Καταρχάς με κοινή υπουργική απόφαση στις 12 Αυγούστου, τον λίγο χώρο που είχαμε στο δίκτυό μας, αντί να τον μοιράσει σε ενεργειακές κοινότητες και φωτοβολταϊκά σε στέγες τον δίνει φωτογραφικά σε πολύ μεγάλα πάρκα. Άρα ουσιαστικά, εγκλωβίζει οποιοδήποτε Έλληνα πολίτη, κτηνοτρόφο ή αγρότη, θέλει να προσπαθήσει για να διασφαλίσει την παραγωγή του, να κάνει ένα πάρκο ώστε να μπορεί να έχει σταθερές τιμές τα επόμενα χρόνια, γιατί δε γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η περιπέτεια», ανέφερε αρχικά.

«Δεύτερον , ο μηχανισμός που έχει διαμορφώσει για τις τιμές. Έλεγε η κυβέρνησης ότι θα φορολογήσει τα υπερκέρδη, τα οποία λένε ότι είναι 400 εκατομμύρια για αρκετούς μήνες. Και έρχεται ο κ. Σκρέκας και λέει ότι το 1,9 δις που δίνουμε από τον προϋπολογισμό για να ρίξουμε τις τιμές στο τιμολόγιο είναι από τα υπερκέρδη. Πώς γίνεται μήνες ολόκληρους, από τα 1,9 δις γίνονται 800 εκατομμύρια. Είναι αδιανόητο να έχουν μία πολιτική που δίνει τη δυνατότητα στον πάροχο να έχει σαυτός τα υπερκέρδη. Είχαν υπερκέρδη οι παραγωγοί, τώρα έχουν και οι πάροχοι.

Ποιος τα πληρώνει όλα αυτά; Ο προϋπολογισμός, δηλαδή ο ελληνικός λαός. Όλος αυτός ο μηχανισμός δουλεύει για τους λίγους. Και αυτό που λέει η ΝΔ είναι ότι είναι δίπλα στον πολίτη, ουσιαστικά είναι δίπλα στα συμφέροντα. Και θα πληρώσουμε πολύ ακριβά αυτή την περιπέτεια, γιατί και τα τιμολόγια επί της ουσίας θα μπορούσαν να μειωθούν περισσότερο. Ήδη είμαστε τρίτοι στις ανακοινώσεις των τιμών της χονδρικής. Ανακοινώνεται από το χρηματιστήριο, 400 ευρώ/ Kwh και οι πάροχοι την πωλούν 800 ευρώ/kWh, δηλαδή μία μεγάλη στρέβλωση», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.

«Εμείς τι είπαμε από την αρχή; Πλαφόν στην λιανική. Γίνεται μία δίκαιη κατανομή του κόστους του καταναλωτή με μετά βλέπουμε πώς θα τον επιδοτήσουμε», τόνισε.

Για την ευρωπαϊκή πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως, «είναι διαφορετικό. Είναι άλλο να μιλάμε για το τι ευρωπαϊκές πολιτικές μπορεί να ασκηθ9ούν και άλλο εμείς να ακούμε εσωτερικά πολιτικές που, μειώνουν πάρα πολύ την δύναμη του κρατικού προϋπολογισμού να επιδοτήσει τη μείωση του ΦΠΑ, και δίνουν αυτά τα χρήματα στους παρόχους και στους ηλεκτροπαραγωγούς. Είναι μία άδικη πολιτική επιλογή. Όταν κάθε μήνα δισεκατομμύρια πάνε προς αυτή την κατεύθυνση, τότε θα αρχίσει να λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν έχει «λεφτόδεντρο». Αφού τα μοιράζει στους ισχυρούς, πού να βρεις χρήματα να ασκήσεις πραγματικές πολίτικες για να μειώσεις το κόστος για τους πολύ αδύναμους.

Ο κ. Ανδρουλάκης τοποθετήθηκε για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ακρίβεια.

«Θεωρούμε ότι η μείωση του ΑΦΠΑ στα βασικά αγαθά θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντική για τα πιο αδύναμα νοικοκυριά. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι για να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια, την Τετάρτη θα πάω στην επιτροπή ανταγωνίσιμού με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύουμε ότι στο ιδιωτικό χρέος – διότι καλπάζουν τα ιδιωτικά χρέη από την αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν – να υπάρχουν 120 δόσεις για τον ΕΦΚΑ και 120 δόσεις για την εφορία, και θα φέρουμε άμεσα νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Πρέπει να κάνουμε ένα πακέτο μέτρων που να αγγίζουν όλες τις κατηγορίες της μεσαίας τάξης», υπογράμμισε, μιλώντας στο MEGA.

Για την πρόταση σχετικά με την πρόταση για το ελβετικό φράγκο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε: «Αφορά 85.000 Έλληνες, και με αυτή την πρόταση θέλουμε να τους απεγκλωβίσουμε. Προσπαθούμε σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής να καταθέτουμε ρεαλιστικές προτάσεις. Δεν τα βγάζουμε από το μυαλό μας τα μέτρα, τα έχουν εφαρμόσει και σε άλλες χώρες».

«Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να πουλάει όπλα στην Τουρκία»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά, αλλά και στις τουρκικές προκλήσεις.

«Το θέμα με την Τουρκία έχει διπλή ανάγνωση. Η μία ανάγνωση είναι η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία. Ο Ερντογάν για πολλά χρόνια ξεκίνησε να δημιουργεί ένα καθεστώς στο οποίο, όποιος έχει άλλη άποψη, τον οδηγεί στο περιθώριο. Τώρα, έχει φτάσει ο λαός στο σημείο να μην τα αποδέχεται όλα αυτά, λόγω της ακρίβειας λόγω του εσωτερικού διχασμού και τις εκλογές κινδυνεύει. Ένας Ερντογάν που κινδυνεύει και που έχει διαμορφώσει μία καθεστωτική λειτουργία σε μία χώρα, είναι επικίνδυνος και για τον λαό του και για τις γειτονικές χώρες», τόνισε.

«Υπάρχει μία όξυνση κατά των γειτονικών χωρών. Θέλουμε σοβαρή διπλωματία. Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να πουλάει όπλα στην Τουρκία. Στο πεδίο της διπλωματίας, η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει στρατηγική. Πριν δύο χρόνια κατάφερα το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να ψηφίσει το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και μάλιστα το ψήφισαν το μισό πολιτικό σύστημα της Γερμανίας, μόνο το Λαϊκό κόμμα δεν το ψήφισε. Δεύτερον, πρέπει να υπάρχει πολιτική αλλαγή στις σχέσεις. Δεν μπορείς να λες ότι είναι υπό ένταξη – γιατί έχουν παγώσει όλα – μία χώρα που έχει αυτή τη συμπεριφορά καταπατήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της, και προκαλεί με πόλεμο τις άλλες χώρες»,

»Πρέπει να πάμε σε μία ειδική σχέση. Πρέπει να υπάρχει ένα τραπέζι συζήτησης μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ώστε, στο νέο οικονομικό κείμενο, η σχέσεις να καθορίζονται οικονομικά με αυτοματοποιημένες κυρώσεις. Συγκεκριμένα, όταν η Τουρκία διαπράττει ενέργεια κατά των ευρωπαϊκών αξιών, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυριαρχικών, απευθείας οικονομικά να υπάρχουν κυρώσεις», συνέχισε σχετικά με τα ελληνοτουρκικά μιλώντας στο MEGA.

Υπόθεση παρακολουθήσεων

Σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ο κ. Ανδρουλάκης διευκρίνισε, αναφορικά με τις μομφές για πολιτικό όφελος από την υπόθεση, ότι, «έχω απαίτηση όποιος το πει αυτό, να μου πει τι θα γινόταν εάν ο Μητσοτάκης παρακολουθούσε τον Τσίπρα και το αντίστροφο. Και να αξιολογήσουν μετά την στάση μου στο θέμα. Εάν είναι σημαντικό ή όχι το θέμα φάνηκε από την αντίδραση του κοινοβουλευτικού παράγοντα. Όταν μία παρακολούθηση ξεκινά στις 15 Σεπτεμβρίου και τελειώνει αφού έχω εκλεγεί για τι είναι;».

«Είναι ανέκδοτο όλη αυτή η προσπάθεια από πλευράς ΝΔ. Απόρρητο είναι ο χρόνος της παρακολούθησης που είναι αποκαλυπτικός. Είναι ξεκάθαρο ότι ήταν μία απαράδεκτη παρακρατική πράξη. Δεύτερον, απόρρητο για τους πρώην δυο διοικητές της ΝΔ, αφορά στην δική μου υπόθεση, αλλά για την παρακολούθηση επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ρουμπάτης τα είπε όλα, απόρρητο α κα καρτ. Θέλουν επίσης να βάλουν απόρρητο στα πορίσματα. Πάνε να συγκαλύψουν ένα σκάνδαλο», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.