Τούρκοι αναλυτές: Και οι Έλληνες μπορούν να μας χτυπήσουν από τα νησιά τους

Τούρκοι αναλυτές: Και οι Έλληνες μπορούν να μας χτυπήσουν από τα νησιά τους

«Η Σάμος και η Λέσβος βρίσκονται στην εμβέλεια του όπλου ενός ελαφρά οπλισμένου στρατιώτη πεζικού»

Όλο και περισσότερο εμφανίζονται σε τουρκικά κανάλια αναλυτές οι οποίοι εξυφαίνουν σενάρια ενδεχόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης με την Ελλάδα.

Μάλιστα κάποιοι απ’ αυτούς παρουσιάζουν σε χάρτες πώς θα μπορούσε να γίνει μια επίθεση στη Λέσβο ή τη Σάμο από τα παράλια της Μικράς Ασίας ή με ποιον τρόπο θα μπορούσε να βληθεί η ηπειρωτική Ελλάδα από την τουρκική ενδοχώρα.

Ο πρώην στρατιωτικός και νυν αναλυτής Οζγκιούρ Τορ ανέφερε στην τουρκική τηλεόραση ότι είναι εύκολο να χτυπηθεί η Σάμος και η Λέσβος. Κατά τον ίδιο «τα δύο αυτά ελληνικά νησιά βρίσκονται πολύ κοντά στην Τουρκία, όσο είναι η εμβέλεια του όπλου ενός ελαφρά οπλισμένου στρατιώτη πεζικού» ή ακόμη και το βεληνεκές ενός όλμου».

Και συνέχισε: «Μιλάμε δηλαδή για μία εγγύτητα στην οποία αν πυροβολήσετε με πολυβόλο από τη μία στην άλλη πλευρά τότε μπορεί να φτάσει στην άλλη, ενώ η Λέσβος είναι επίσης στο βεληνεκές ενός όλμου η ενός αντιαρματικού πυραύλου».

 

Από την πλευρά του ο αναλυτής ασφαλείας Αμπντουλλάχ Αγάρ, αναφέρθηκε σε εκπομπή του CNN Turk, στις δυνατότητες του ελληνικού πυροβολικού στην Λέσβο. Δείχνοντας σχετικό χάρτη ο ίδιος υποστήριξε: «Πόση είναι η απόσταση εδώ; 10 χιλιόμετρα. Δηλαδή ένα σύστημα πυροβολικού που μπορεί να τοποθετηθεί στις ακτές, μπορεί να στοχεύσει άνετα την Τουρκία δηλαδή τις δυνάμεις που θα κάνουν απόβαση μπορεί να τις πλήξει. Ή να πλήξουν μία κίνηση μας στις θάλασσες».

Όσον αφορά τη Σάμο, ο κ. Αγάρ επεσήμανε: «Δείτε ήρθαν εδώ πού απέχει μόνο 2 χιλιόμετρα και τα τοποθέτησαν κανονικά. Εγκατέστησαν εδώ ένα σύστημα πυροβολικού, εγκατέστησαν επίσης και εδώ, και το ίδιο και εδώ ακριβώς απέναντι στο Κουσάντασι και στο Ντίντιμ. Από εδώ μπορούν να χτυπήσουν κατοικημένες περιοχές, κάτι που κανονικά απαγορεύεται από το δίκαιο του πολέμου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στον πόλεμο του Καραμπαχ, το 85-90% των απωλειών προκλήθηκαν από πυρά υποστήριξης».