Ηλιόπουλος: Να σταματήσει η κυβέρνηση να επιδοτεί την αισχροκέρδεια

Ηλιόπουλος: Να σταματήσει η κυβέρνηση να επιδοτεί την αισχροκέρδεια

«Εδώ και τώρα επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο»

Για συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να λεηλατεί την κοινωνία στο ενεργειακό, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM».

«Τα χρήματα των επιδοτήσεων που δίνει η κυβέρνηση για να συγκρατήσει τις τιμές τα παίρνει από την κοινωνία, όταν υπάρχουν αυξημένα φορολογικά έσοδα μόνο από το ΦΠΑ 2,5 δισ. και όταν σε συνθήκες πληθωρισμού 11% και 12%, η ΝΔ αρνείται να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και το ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής. Η κυβέρνηση παίρνει τα χρήματα από τους πολίτες και τα δίνει σε αυτούς που λεηλατούν την κοινωνία μέσω των λογαριασμών. Υπάρχει δηλαδή μια διπλή διαδρομή λεηλασίας, την οποία συντονίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Επαναλαμβάνοντας ότι «στα ενεργειακά το ζήτημα είναι το μοντέλο και όχι οι επιδοτήσεις», εξήγησε: «είναι ανορθολογικό να δίνουμε 2 δισ. το Σεπτέμβρη σε αυτούς που "κλέβουν" τους πολίτες, ενώ μπορούμε με 340 εκ. να έχουμε μία ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο η οποία θα συγκρατήσει τις τιμές». «Είναι ανορθολογικό να μην ακολουθούμε το μοντέλο της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Όλο αυτό το διάστημα οι δύο αυτές χώρες πληρώνουν 100 με 170 ευρώ τη μεγαβατώρα και στην Ελλάδα την πληρώνουμε 400 με 650», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το διάγραμμα που έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη με τις λιανικές τιμές ρεύματος σε επίπεδο Ευρώπης, ο Νάσος Ηλιόπουλος εξήγησε: «στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να πει ψέματα χρησιμοποιώντας τη στατιστική, αυτό που δεν μας έδειξε είναι τις τιμές λιανικής στο ρεύμα σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των πολιτών». «Αν μας έδειχνε αυτή τη σχέση, θα φαινόταν ότι είμαστε 13% πιο ακριβοί από τη Μαδρίτη, 20% από τη Λισαβόνα, 54% πιο ακριβοί από το Παρίσι. Το δεύτερο που δεν είπε είναι ότι η Ελλάδα, μόνο για τον Αύγουστο, είχε τη μεγαλύτερη αύξηση στο ρεύμα και τη δεύτερη μεγαλύτερη στο φυσικό αέριο. Η ετήσια αύξηση στο φυσικό αέριο στην Ελλάδα είναι 221% με το μέσο ευρωπαϊκό όρο να είναι στο 62%», τόνισε, λέγοντας ότι «αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι στη χώρα μας υπάρχει συνειδητή πολιτική επιλογή λεηλασίας των πολιτών».

Για την άμεση αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, σημείωσε ότι είναι αναγκαία «η αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου και η εισαγωγή πλαφόν στη χονδρική και τη λιανική στο ρεύμα».

«Μόνο για το Σεπτέμβρη, αν συγκρίνει κανείς την τιμή με την οποία αγοράζουν οι πάροχοι με την τιμή πώλησης, προκύπτει ότι έχουν 500 εκ. ουρανοκατέβατα κέρδη. Είναι ξεκάθαρο ότι η ΝΔ δεν δουλεύει για την τεράστια πλειοψηφία της κοινωνίας, αλλά υπέρ αυτών που κερδοσκοπούν στην αγορά της ενέργειας. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης "κατά λάθος" εξειδικεύτηκε από τον κ. Πέτσα πριν λίγες μέρες: "όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει"», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Παρακαλούμε περιμένετε ...