Δημοσκόπηση OPEN: Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό μετά την ΔΕΘ

Δημοσκόπηση OPEN: Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό μετά την ΔΕΘ

Πόση είναι η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Τι λένε οι πολίτες για οικονομία, πόλεμο στην Ουκρανία, ελληνοτουρκικά και εγκληματικότητα

Προβάδισμα 7,5 ποσοστιαίων μονάδων έχει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ μετά την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB για  λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού OPEN.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 29,6% έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ καταγράφει ποσοστό 12,1%. Τέταρτο το ΚΚΕ με 5,1% και ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 4,2% και το Μέρα25 με 3,5%.

Με αναγωγή στα έγκυρα (χωρίς την αποχή και τα λευκά) τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 31,3%, ΣΥΡΙΖΑ 23,8%, ΠΑΣΟΚ 11,7%, ΚΚΕ 5,3%, Ελληνική Λύση 4,4% και Μέρα25 3,7%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις στο ερώτημα για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Το 22,6% απαντούν ότι βλέπουν θετικά μια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και μικρότερων κομμάτων της Δεξιάς. Αντίστοιχα, θετικά βλέπει μια κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και μικρότερων κομμάτων της Αριστεράς το 24,2% των ερωτηθέντων.

Το δίλημμα «σταθερότητα ή χάος» που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ, εκφράζει το 34% των ερωτηθέντων, ενώ ποσοστό 43,5% απαντά ότι δεν τον εκφράζει καθόλου. Αντιστοίχως το «οικογενειοκρατία ή προοδευτική συμμαχία» που έθεσε ως δίλημμα ο Αλέξης Τσίπρας, εκφράζει το 28,3% και δεν εκφράζει το 45,5%.

Σε ότι αφορά την αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιολογείται αρνητικά από το 38,4% των πολιτών και θετικά από το 28,7%. Το 45,6% αξιολογεί αρνητικά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, ενώ μόλις το 19,6% απαντά ότι αξιολογεί θετικά την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφορικά με την παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ, αυτή αξιολογείται αρνητικά από το 40% και θετικά από το 10,6%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 38,9% των ερωτηθέντων ως καταλληλότερος πρωθυπουργός, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας το 29%.

Οι πολίτες αξιολογούν την ακρίβεια ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα, ποσοστό 56,2% απαντούν, ότι η ακρίβεια είναι το βασικότερο θέμα που τους απασχολεί, ενώ η ανεργία έρχεται δεύτερη με ποσοστό 11,8%. Ο πόλεμος στην Ουκρανία ακολουθεί με 8,8%, τα ελληνοτουρκικά με 7,5%, η εγκληματικότητα με 4,8%, η πανδημία με 3,5%, το μεταναστευτικό με 3,5%, ενώ μόλις το 2,8% αξιολογεί τις υποκλοπές ως το βασικότερο ζήτημα που απασχολεί.

Παρακαλούμε περιμένετε ...