Κυριάκος Μητσοτάκης – Νέα Υόρκη: Εγκάρδιο τετ α τετ με Μπάιντεν – Δεν διασταυρώθηκε με τον Ερντογάν – Τι θα πει στην ομιλία του στον ΟΗΕ ο πρωθυπουργός

Κυριάκος Μητσοτάκης – Νέα Υόρκη: Εγκάρδιο τετ α τετ με Μπάιντεν – Δεν διασταυρώθηκε με τον Ερντογάν – Τι θα πει στην ομιλία του στον ΟΗΕ ο πρωθυπουργός

Ο Αμερικανός Πρόεδρος παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στην 77η Γ.Σ. του ΟΗΕ

Στη δεξίωση που παρέθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στην εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τη σύζυγό του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εγκάρδια συνομιλία με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο οποίος θυμήθηκε λεπτομέρειες της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο.

Ο Πρωθυπουργός είχε, επίσης, συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Στο επίκεντρο η ενεργειακή κρίση, καθώς οι δυο ηγέτες μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για το ενεργειακό. Μίλησαν ακόμη για την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Michel στη Σαουδική Αραβία.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν δεν διασταυρώθηκαν παρότι συμμετείχαν στην ίδια δεξίωση και το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην κεντρική ομιλία που θα δώσει την Παρασκευή από βήματος του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός, όπου σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα απαντήσει με στοιχεία σε όλες τις ανυπόστατες κατηγορίες που εκτοξεύει εναντίον της χώρας μας ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Πρώτη απάντηση στον Ερντογάν

Όταν πριν από λίγα 24ωρα ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ραδιοφωνική του συνέντευξη έλεγε τη φράση «δεν τσιμπάμε» αυτό δεν σήμαινε ότι δεν θα απαντούσε στον Ταγίπ Ερντογάν μετά τη χυδαία προπαγάνδα του Τούρκου Προέδρου με συκοφαντίες και ψέματα εναντίον της Ελλάδας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Κ. Μητσοτάκης τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ βρέθηκε ενώπιον της ομογένειας και εκεί το έδαφος ήταν στρωμένο για μια πρώτη απάντηση στον απειλητικό μας γείτονα.

Έχοντας ως παρακαταθήκη την κατά γενική ομολογία επιτυχημένη προηγούμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, όπου σε αντίθεση με τον Ερντογάν, ο οποίος ακόμα το προσπαθεί, συνάντησε τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν και μίλησε σε κοινή συνεδρίαση στο Κογκρέσο ξεμπροστιάζοντας την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν όσο πιο ξεκάθαρος γίνεται.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχτεί bullying από τους επιθετικούς γείτονές μας. Οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία της Ελλάδας είναι εντελώς απαράδεκτες. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας», είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στους ομογενείς μας.

Σε κάθε ραντεβού που έχει πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη δεν σταματά λεπτό να ενημερώνει τους συνομιλητές του, είτε είναι ηγέτες είτε εκπρόσωποι διάφορων λόμπι, για την κλιμακούμενη ρητορική της τουρκικής ηγεσίας και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Άγκυρα, δίνοντας έμφαση στην ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και σε περιστατικά παραπληροφόρησης της διεθνούς κοινότητας σε βάρος της χώρας μας. Και όπως φαίνεται βρίσκει ευήκοα ώτα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν παρά τις προσπάθειες να φανεί ως το θύμα και όχι ο θύτης απέτυχε για δυο λόγους: Ο ένας είναι ότι έχει δεθεί εδώ και καιρό στο άρμα του Πούτιν διαχωρίζοντας τη στάση του από τις αποφάσεις των συμμάχων του κατά της Ρωσίας και ο άλλος είναι ότι με τις κινήσεις που γίνονται από την Ελλάδα στο παρασκήνιο οι μάσκες έχουν πέσει και το αληθινό πρόσωπο του Τούρκου προέδρου και των προθέσεών του έχουν αποκαλυφθεί.

Έτσι, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα χρειαστεί να προσπαθήσει πολύ την Παρασκευή για να ξεσκεπάσει τον άκρως επιθετικό και προσβλητικό μας γείτονα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα αποδομήσει ένα προς ένα τα αφηγήματα της Άγκυρας.

Άλλωστε η φράση «τα υπόλοιπα την Παρασκευή», που είπε απευθυνόμενος στους ομογενείς και όχι μόνο, έδειξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανέβει στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αποφασισμένος να αποδείξει είτε με χάρτες της Γαλάζιας Πατρίδας, είτε με άλλα αδιάσειστα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή του ότι ο ταραχοποιός της περιοχής δεν είναι φυσικά η Ελλάδα αλλά η Τουρκία του Ερντογάν που απειλεί τη χώρα μας με εισβολή, που εποφθαλμιά ελληνικά εδάφη, που δεν διστάζει να σιγοντάρει διακινητές ανθρώπινης ελπίδας να στέλνουν καραβιές στην Ελλάδα και που κάνει συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Το σημερινό πρόγραμμα

Σήμερα, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το πρωί το Ground Zero και τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια θα δώσει συνέντευξη στο CNN. Το μεσημέρι της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Λιβύης Mohamed Younus al-Menfi και αμέσως μετά θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της αμερικανοεβραϊκής οργάνωσης American Jewish Committee, David Harris, και τον υπεύθυνο για θέματα πολιτικής Jason Isaacson.

Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, António Guterres, στην έδρα του Οργανισμού.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί στις 9:30 τοπική ώρα το Ground Zero και τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου.

Στις 14:15 ο Πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στο δίκτυο CNN και στη δημοσιογράφο Isa Soares.

Στις 15:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Λιβύης Mohamed Younus al-Menfi.

Στις 15:45 ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της αμερικανοεβραϊκής οργάνωσης American Jewish Committee, David Harris, και τον υπεύθυνο για θέματα πολιτικής Jason Isaacson.

Στις 17:25 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, António Guterres, στην έδρα του Οργανισμού.

 

Παρακαλούμε περιμένετε ...