Αλέξης Χαρίτσης: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ρεαλιστικό και κοστολογημένο

Αλέξης Χαρίτσης: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ρεαλιστικό και κοστολογημένο

«Αυτό που δεν είναι ρεαλιστικό είναι να συνεχίσουμε με την πολιτική Μητσοτάκη»

«Τα μέτρα που ανακοινώσαμε στην ΔΕΘ είναι δεσμευτικά, κοστολογημένα και ρεαλιστικά. Αυτό που δεν είναι ρεαλιστικό είναι κάποιοι να θεωρούν ότι μπορούμε να συνεχίσουμε με την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη», δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στον ρ/στ «Real FM 97.8» Και πρόσθεσε: «Με την ενεργειακή κρίση σε πλήρη έξαρση, η ΔΕΗ σέρνει το χορό της κερδοσκοπίας. Σε αυτό πρέπει να μπει ένα φρένο».

«Στην περυσινή ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε λέξη για την ΔΕΗ και 10 μόλις μέρες μετά προχώρησε στην πλήρη ιδιωτικοποίησή της. Πρόκειται για μια μεθόδευση που δεσμευόμαστε ότι θα αντιστρέψουμε», συνέχισε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας τις επιπρόσθετες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για «πλαφόν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αποσύνδεση του ενεργειακού κόστους από το πανάκριβο φυσικό αέριο και φορολόγηση των επιχειρήσεων που έβγαλαν υπερκέρδη μέσα στην κρίση».

«Χρειάζεται σοβαρή κρατική παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα για να παίξει το ρόλο του ως χρηματοδότης της πραγματικής οικονομίας. Δεν μπορούν να δίνονται θαλασσοδάνεια σε ημέτερους και κόμματα και να μην χρηματοδοτούνται υγιείς και δυναμικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Αλ. Χαρίτσης. Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση επέλεξε η συντριπτική πλειονότητα από τα 12,8 δισ. χαμηλότοκων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης να κατευθύνονται στις λίγες επιχειρήσεις που έχουν ήδη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Έτσι θα μιλήσουμε για ανάπτυξη;» διερωτήθηκε.

«Το πρόγραμμα μας έχει το ίδιο δημοσιονομικό κόστος με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης. Το ζήτημα είναι η εντελώς διαφορετική λογική. Εμείς μιλάμε για στήριξη του εισοδήματος όσων πλήττονται, ελάφρυνση φορολογικών υποχρεώσεων και ρύθμιση των αγορών στο τραπεζικό σύστημα και την ενέργεια. Είναι ένα πρόγραμμα που δίνει προοδευτική διέξοδο στην κρίση» κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.

Ακούστε τη συνέντευξη του Χαρίτση: