Ηλιόπουλος: Η φράση «όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει», είναι το δόγμα Μητσοτάκη για τον χειμώνα

Ηλιόπουλος: Η φράση «όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει», είναι το δόγμα Μητσοτάκη για τον χειμώνα

«Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία που ένα σπίτι με δύο συνταξιούχους, με δύο εργαζόμενους, αδυνατεί να βγάλει το μήνα»

«Η φράση του κ. Πέτσα είναι το επίσημο δόγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το χειμώνα που έρχεται», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στον τηλεοπτικό σταθμό«Ionian TV» της Δυτικής Ελλάδας.

Αναφερθείς στην παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σαββατοκύριακο, υπογράμμισε: «οι πολίτες περίμεναν ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης».

«Αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε τίποτα για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, δεν είπε τίποτα για τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής ούτε για την αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου», σημείωσε.

«Έκαναν το "καταπληκτικό" κάλεσμα στους πολίτες να φύγουν από το φυσικό αέριο και να πάνε στο πετρέλαιο και όταν σήμερα το πρωί ρώτησαν τον κ. Πέτσα πώς μπορεί να γίνει αυτό, όταν για μια πολυκατοικία το να μπει νέα εγκατάσταση σημαίνει 3.500 με 4.000 ευρώ, απάντησε "όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει". Η φράση αυτή είναι το επίσημο δόγμα της κυβέρνησης για το χειμώνα», δήλωσε.

Ανέφερε ακόμα ότι «το ζήτημα εδώ που βρισκόμαστε είναι ρυθμιστικό». «Όλο το τελευταίο διάστημα η Ισπανία και η Πορτογαλία πληρώνουν την τιμή της μεγαβατώρας από 110 έως 180 ευρώ, τη στιγμή που η Ελλάδα πληρώνει τη μεγαβατώρα από 400 έως 650 ευρώ. Αυτό γίνεται για έναν απλό λόγο: αυτές οι χώρες επέλεξαν να αποσυνδέσουν την τιμή του ρεύματος από το φυσικό αέριο και να βάλουν ένα πλαφόν στην ενέργεια, μαζί με άλλα μέτρα όπως η μείωση του ΕΦΚ και άλλων έμμεσων φόρων», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση αρνήθηκε να τα πάρει, με το επιχείρημα ότι στηρίζει την κοινωνία μέσω των επιδομάτων. Όμως, από ποιον τα παίρνει και σε ποιον τα δίνει; Αν δει κανείς τα στοιχεία του προϋπολογισμού το πρώτο εφτάμηνο, θα διαπιστώσει ότι τα φορολογικά έσοδα ξεπερνούν τα 5 δισ. σε σχέση με το στόχο, μόνο τα 2,4 δισ. είναι επιπλέον έσοδα από τον ΦΠΑ. Κι αυτό γιατί σε συνθήκες ακραίου πληθωρισμού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να μειώσει ΕΦΚ και ΦΠΑ. Άρα λεηλατούν τους πολίτες και από τα 10 επιστρέφουν το 1», είπε.

Ερωτηθείς για την πολιτική της ΝΔ στους συνταξιούχους, τόνισε: «υπάρχουν δύο τεράστιες απάτες». «Η πρώτη είναι ότι είχαν ψηφίσει την επαναφορά μέρους της 13ης σύνταξης στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, μια ετήσια δαπάνη 1 δισ. που η ΝΔ έλεγε ότι δεν θα καταργήσει. Όταν έγιναν κυβέρνηση, το κατήργησαν. Η δεύτερη απάτη είναι ότι έλεγαν στους συνταξιούχους να μην κάνουν προσφυγές για να διεκδικήσουν τα αναδρομικά τους επειδή θα τους τα δώσει η κυβέρνηση αν βγει σχετική απόφαση του δικαστηρίου. Και τελικά πάνω από 1 εκ. συνταξιούχοι δεν θα πάρουν τα αναδρομικά, τα οποία η ίδια η Δικαιοσύνη έκρινε ότι παράνομα τους τα έκοψαν», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Από εκεί και πέρα οι αυξήσεις που προαναγγέλλουν στις συντάξεις -αυξήσεις που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου- είναι κάτω από τα επίπεδα του πληθωρισμού. Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία που ένα σπίτι με δύο συνταξιούχους, με δύο εργαζόμενους, αδυνατεί να βγάλει το μήνα. Και αυτό είναι τεράστιο ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για τι θα ειπωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, ο Νάσος Ηλιόπουλος υπογράμμισε: «οι δικές μας προγραμματικές δεσμεύσεις θα αφορούν πρώτα απ' όλα τα άμεσα ζητήματα της ακρίβειας και της ενέργειας, την αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο, την ύπαρξη πλαφόν, τη φορολόγηση των "ουρανοκατέβατων" κερδών των εταιρειών ενέργειας, την οποία ζητά ακόμα και η Κομισιόν και η κυβέρνηση κρύβεται γιατί καλύπτει την αισχροκέρδεια».

«Την ίδια στιγμή, κεντρικό ζήτημα για εμάς είναι το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους και το πώς πρέπει να ρυθμιστεί σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, με κατάργηση του πτωχευτικού που έφερε ο κ. Μητσοτάκης», σημείωσε.

«Η χώρα όμως βιώνει σήμερα και μια κρίση Δημοκρατίας. Έχουμε έναν πρωθυπουργό ο οποίος συντόνιζε έναν κοινό παρακρατικό μηχανισμό παρακολουθήσεων ανάμεσα σε ΕΥΠ και Predator. Άρα, θα δοθούν απαντήσεις από τη δική μας πλευρά για το πώς μπορεί να υπάρξει αναγέννηση της Δημοκρατίας, μία αναγέννηση του κράτους δικαίου, για το πώς μπορεί να ξαναχτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και τους δημοκρατικούς θεσμούς», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.