Κυριάκος Μητσοτάκης για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ: Υπηρέτησε την ενότητα του λαού της

Κυριάκος Μητσοτάκης για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ: Υπηρέτησε την ενότητα του λαού της

«Και αυτή είναι η πιο πολύτιμη παρακαταθήκη της», τόνισε σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός - Συλλυπητήρια και από τον πρόεδρο της Κύπρου

«Με θλίψη και σεβασμό η παγκόσμια κοινότητα αποχαιρετά την Βασίλισσα Ελισάβετ την Β΄, τη μακροβιότερη μονάρχη στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Τέτοιες απώλειες συνοδεύονται, συνήθως, από το συμπέρασμα ότι μαζί τους κλείνει μία ολόκληρη εποχή. Στην περίπτωση της Ελισάβετ, ωστόσο, κλείνουν πολλές εποχές», αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄.

«Ποτέ άλλοτε αρχηγός κράτους δεν είδε επί των ημερών του να αλλάζουν τόσο πολύ και τόσο γρήγορα η χώρα του και ο κόσμος. Γιατί η Βασίλισσα ανήλθε στο θρόνο της με τη Βρετανική Αυτοκρατορία να απλώνεται ακόμη στα πέρατα της γης. Και φεύγει από τη ζωή με το Ηνωμένο Βασίλειο να εισέρχεται σε μια πρωτόγνωρη, πολύ διαφορετική φάση της πολυκύμαντης ιστορίας του.

Επί της βασιλείας της, το βρετανικό κράτος και η κοινωνία του γνώρισαν πολλούς κυματισμούς. Ενώ η ίδια συνεργάστηκε αρμονικά με 15 πρωθυπουργούς, μεταξύ των οποίων και με προσωπικότητες που άφησαν τεράστιο αποτύπωμα στη διεθνή σκηνή. Και πάντοτε πορεύτηκε με μετριοπάθεια και με σωφροσύνη. Πιστή στις μακραίωνες συνταγματικές ρίζες της χώρας της.

Σε καιρούς που ο πλανήτης μετρά όλο και λιγότερες μοναρχίες, η Ελισάβετ πέτυχε να δώσει νέα πνοή στον θεσμό, συνυφαίνοντας την παράδοση με την ανανέωση. Τον κατέστησε, έτσι, πιο προσιτό στον λαό, όπως πιστοποιούν οι αντιδράσεις των ίδιων των Βρετανών. Γιατί η Βασίλισσα υπηρέτησε αυτό που συμβόλιζε η θέση της: την ενότητα του λαού της. Και αυτή είναι η πιο πολύτιμη παρακαταθήκη της.

Συμμετέχουμε με σεβασμό στη θλίψη των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου. Και απευθύνουμε θερμά συλλυπητήρια στη βασιλική οικογένεια», καταλήγει στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε στείλει και συλλυπητήρια μέσω ανάρτησής του στο twitter, ενώ... καταιγίδα είναι κα τα μηνύματα από το όλο τον κόσμο για τον θάνατο της Ελισαάβετ.

Kύπρος: Συλλυπητήρια από το Νίκο Αναστασιάδη 

Εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια για τον θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητας Βασίλισσας Ελισάβετ Β', αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσθέτει: Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές οι σκέψεις μας είναι με τη Βασιλική οικογένεια και το λαό του Ηνωμένου Βασιλείου.