Εκλογικός νόμος: Στο προσκήνιο και πάλι η αλλαγή του – Τα σενάρια που εξετάζονται

Εκλογικός νόμος: Στο προσκήνιο και πάλι η αλλαγή του – Τα σενάρια που εξετάζονται

Φουντώνουν ξανά τα σενάρια

Φουντώνουν ξανά τα σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και επιμένουν πως η χώρα προχωρά προς τις εκλογές χωρίς διαφοροποιήσεις, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη αφήνουν συνεχώς ανοιχτό το παράθυρο να υπάρξει κάποια παρέμβαση.

«Όταν ο Πρωθυπουργός αισθανθεί την ανάγκη να μιλήσει για το ζήτημα αυτό θα το κάνει στον χρόνο που ο ίδιος θα επιλέξει, αν το επιλέξει» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για πιθανή αλλαγή στον εκλογικό νόμο εν καιρώ.

«Η χώρα δεν αντέχει κυβερνητική αστάθεια (πχ Ιταλία)» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και συνέχισε: «Αυτή τη στιγμή εξαιτίας της τοξικότητας καθίστανται δύσκολες οι συνεργασίες. Διαμορφώνεται ένα κλίμα που υποβαθμίζει την πιθανότητα συνεργασιών όχι με ευθύνη της κυβέρνησης. Ο ελληνικός λαός αποφασίζει αλλά όταν υπάρχουν κόμματα που αποκλείουν το ενδεχόμενο συνεργασίας η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης σημείωσε: «επί του παρόντος δεν υπάρχει συζήτηση, ούτε κανείς μου είπε να ετοιμάσω έναν καινούργιο εκλογικό νόμο, ούτε έχω συζητήσει κάτι σχετικό με τον Πρωθυπουργό», υπογράμμισε όμως ότι «το πολιτικό κλίμα του Σεπτεμβρίου είναι διαφορετικό από του Μαΐου, καθώς έχει αυξηθεί η τοξικότητα σε επίπεδο αντιπολίτευσης».

Όλα είναι ανοιχτά λοιπόν για πιθανή επαναφορά του συστήματος του «μπόνους» των 50 εδρών υπέρ του πρώτου κόμματος.

Με το νέο εκλογικό σύστημα που ψήφισε η ΝΔ τον Ιανουάριο του 2020 - και θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές - αν το πρώτο κόμμα λάβει το 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε παίρνει μπόνους 20 έδρες. Οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών των κομμάτων. Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.

Η σκέψη, που υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να μειωθεί το ποσοστό που απαιτείται για κάθε επιπλέον έδρα από το 0,5% στο 0,4% ή ακόμα και στο 0,3%.

Και στα δυο σενάρια το ποσοστό για την αυτοδυναμία πέφτει στο 36%, ενώ με το ισχύον σύστημα αν το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής φτάσει στο 8% (όπως στις εκλογές του 2019) η πλειοψηφία στη Βουλή απαιτεί τουλάχιστον 38%