Τάκης Θεοδωρικάκος: Η Ελλάδα δεν θα γίνει ο «βαρκάρης» των λαθρεμπόρων

Τάκης Θεοδωρικάκος: Η Ελλάδα δεν θα γίνει ο «βαρκάρης» των λαθρεμπόρων

«Μέσα στον Αύγουστο επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορά μας 25.000 παράτυποι μετανάστες»

Αυστηρό μήνυμα κατά της Τουρκίας έστειλε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης την Τετάρτη (24/8) ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος τονίζοντας πως «η Ελλάδα δεν θα γίνει ο "βαρκάρης" των λαθρεμπόρων». «Μέσα στον Αύγουστο επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορά μας 25.000 παράτυποι μετανάστες» σημείωσε.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε το ΚΥΣΕΑ την Τρίτη (24/8) και στην οποία αποφασίστηκε η περαιτέρω θωράκιση των συνόρων στον Έβρο, στην πίεση που δέχεται η Ελλάδα από τις αυξημένες ροές παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία και στη στάση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν έχει ζητήσει ακόμα συγγνώμη από τους συνοριοφύλακες της ΕΛ.ΑΣ και τους στρατιώτες για τα όσα ισχυρίστηκε για την νησίδα. Ο υπουργός μίλησε επίσης και για το περιστατικό στην Κρήτη με τους Γερμανούς τουρίστες.

«Η Τουρκία προχωρά σε συστηματική, μεθοδική και σύνθετη εργαλειοποίηση των μεταναστών»

«Μόνο μέσα στον μήνα Αύγουστο, που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, έχουν επιχειρήσει να μπουν παρανόμως από τα ελληνοτουρκικά σύνορα 25.000 παράτυποι μετανάστες. Πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο αριθμό. Καθημερινά, οι δυνάμεις των ελληνικών αρχών ασφαλείας, κατά πρώτο λόγο η Ελληνική Αστυνομία μαζί με τον Ελληνικό Στρατό, έχουν ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο το οποίο δυσκολεύει ακόμη περισσότερο διότι είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά προχωρά σε συστηματική, μεθοδική και σύνθετη εργαλειοποίηση αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων, οι οποίοι έχουν φύγει από τις χώρες τους» είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Ένας μεγάλος αριθμός πλέον που επιχειρεί να έρθει στην Ελλάδα είναι κυρίως από την Συρία και οι άνθρωποι υποχρεώνονται, καθώς τους τίθενται διλήμματα απ’ ότι φαίνεται από την πλευρά των τουρκικών αρχών, είτε να επιστρέψουν στη Συρία είτε να προωθηθούν προς την Ελλάδα» συμπλήρωσε.

«Η πρόσβαση διευκολύνεται από την στάθμη του ποταμού Έβρου»

Μιλώντας για την περιοχή του Έβρου ο Τάκης Θεοδωρικάκος σημείωσε: «Το καλοκαίρι το βάθος του ποταμού σε πάρα πολλά σημεία, σε μήκος δεκάδων χιλιομέτρων, είναι πάρα πολύ χαμηλό, δεν είναι ούτε μισό μέτρο. Μπορεί κανείς να περάσει εύκολα και να βρεθεί στις νησίδες που βρίσκονται στο μέσον συνήθως του ποταμού Έβρο. Πηγαίνουν εκεί, δηλώνουν ότι κινδυνεύουν και προσπαθούν οι Ευρωπαϊκές Αρχές να πάρουν αποφάσεις, συνήθως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για να γίνει διαδικασία έρευνας διάσωσης. Οι άνθρωποι αυτοί δεν βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο, η ζωή τους δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο. Τους αφήνουν τα οργανωμένα συμφέροντα και καλούν στη συνέχεια να τους πάρει η Ελληνική Αστυνομία».

«Θα επαναλάβω λοιπόν με κατηγορηματικό τρόπο: Η Ελληνική Αστυνομία "βαρκάρης" λαθρεμπόρων των ψεύτικων ελπίδων προς τους παράτυπους μετανάστες δεν πρόκειται να γίνει» διαμήνυσε.

«Ιδιόμορφη απειλή σε βάρος της ακεραιότητας της πατρίδας μας και της ασφάλειας μας»

«Θα πρέπει οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να γνωρίζουν την αλήθεια και να μην υποτιμάμε το πρόβλημα. Μπορεί το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2020 οι χιλιάδες αυτοί άνθρωποι να ήταν συγκεντρωμένοι σε ένα συγκεκριμένο σημείο των συνόρων και να επιχείρησαν να μπούνε με μαζικό τρόπο, αυτή τη στιγμή όμως, εξελίσσεται μια πολύ ιδιόμορφη απειλή σε βάρος της ακεραιότητας της πατρίδας μας και της ασφάλειας μας, καθώς μόνο αυτόν τον μήνα, 25.000 άνθρωποι σε ένα ευρύτατο μήκος έχουν επιχειρήσει να μπούνε μέσα και χρησιμοποιούν μεθοδικά και οργανωμένα τέτοιου είδους τεχνάσματα» επεσήμανε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν έχει ζητήσει ακόμα συγγνώμη»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε επίσης: «Υπάρχουν οι συμφωνίες του 1923 και του 1926 οι οποίες ορίζουν που είναι η γραμμή ανάμεσα στις δύο χώρες. Αντιλαμβάνεστε ότι στο πέρασμα του χρόνου οι γεωγραφικές μεταβολές του ποταμού και του πόσο βαθιά πηγαίνει στη στεριά από τη μια απ’ την άλλη πλευρά έχει υποστεί αλλαγές, αλλά αυτή η γραμμή δεν έχει αλλάξει. Η αρμόδια Γεωγραφική Υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου Στρατού είναι αρμόδια να μας πει που είναι η γραμμή των συνόρων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στον ποταμό Έβρο. Για αυτόν το λόγο πριν από λίγες ημέρες κάλεσα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει συγνώμη από αυτούς τους ανθρώπους, να ζητήσει συγνώμη από τους αστυνομικούς και στρατιωτικούς μας, οι οποίοι δίνουν τον εαυτό τους κυριολεκτικά με αυτοθυσία μαζί με τους ακρίτες μας στον Έβρο για να φυλάσσονται τα σύνορά μας, διότι η συγκεκριμένη νησίδα στην οποία η Ελλάδα κατηγορήθηκε ότι δεν επενέβη, οι συντεταγμένες δείχνουν ότι είναι μέσα στην τουρκική επικράτεια».

«Αν υπάρχει κάποιος να το αμφισβητήσει αυτό θα έπρεπε να το κάνει με στοιχεία, αλλά βλέπετε ότι τέσσερις μέρες τώρα έχουν σωπάσει. Ας συμπεριφέρονται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε ένα τέτοιο κρίσιμο και σοβαρό θέμα που άπτεται των εθνικών συμφερόντων και ας ενώνουμε όλοι τις δυνάμεις μας στην αντιμετώπιση αυτής της απειλής, γιατί ζούμε σε μία πολύ δύσκολη εποχή και σε μια πολύ δύσκολη περιοχή» συμπλήρωσε.

Άμεσα οι διαδικασίες για επέκταση του φράχτη

Εστιάζοντας στον φράχτη στον Έβρο ο υπουργός είπε: «Το ποτάμι διαμορφώνει ένα μήκος συνόρων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας γύρω στα 200 χιλιόμετρα. Τεχνητό εμπόδιο- φράχτης – υπάρχει στα 37.5 χιλιόμετρα, είναι 12 στο βόρειο μέρος, εκεί που τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι στεριά και στο νότιο τμήμα κλιμακωτά περίπου 25 χιλιόμετρα τα οποία κατασκευάστηκαν σε χρόνο ρεκόρ αμέσως μετά το 2020. Η εμπειρία απέδειξε και η δουλειά των αρχών ασφαλείας της πατρίδας μας, της αστυνομίας και του στρατού μας ότι στα σημεία που έχει φτιάξει ο φράχτης τα πράγματα είναι εξαιρετικά πιο απλά. Είναι απλούστερο και πιο εύκολο το έργο των Δυνάμεων Ασφαλείας».

«Αυτό το βασικό γεγονός και η επίμονη πίεση που υπάρχει στα σύνορά μας και η κλιμάκωση της απειλής, οδήγησε το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό να πάρει την απόφαση στο να φτιάξουμε το τεχνητό φράγμα στο σύνολό του ποταμού Έβρου. Φυσικά σταδιακά, κλιμακωτά, γιατί είναι αδύνατον αυτό να γίνει από την μία μέρα στην άλλη, γιατί χρειάζονται πολύ σημαντικές χρηματοδοτήσεις» συμπλήρωσε.

«Οι διαγωνιστικές διαδικασίες για να προχωρήσει το έργο, που είναι ευθύνη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα ξεκινήσουν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση» διευκρίνισε.

Αναβάθμιση των ηλεκτρονικών μέσων εποπτείας

«Στον Έβρο η κυβέρνηση μας έχει προσλάβει πολλές εκατοντάδες Συνοριοφύλακες και υπάρχει σημαντική δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία δρα συντονισμένα με τον Ελληνικό Στρατό. Μέσα στον χειμώνα θα προστεθούν άλλοι 250 Συνοριοφύλακες. Θέλω να επισημάνω ότι η απόφαση του ΚΥΣΕΑ είναι να αναβαθμιστούν και τα τεχνικά, ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης του ποταμού. Υπάρχει το αυτοματοποιημένο σύστημα με κάμερες, θερμικές κάμερες, ωστόσο πιστεύουμε ότι απαιτείται η περαιτέρω αναβάθμιση του. Θα χρησιμοποιήσουμε ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στην παγκόσμια τεχνολογία από ανθρώπους που έχουν πολύ σημαντική εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους καταστάσεων» είπε.

Ασφαλής προορισμός για τους τουρίστες η Ελλάδα

Κλείνοντας ο Τάκης Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε την Ελλάδα «ασφαλή προορισμό για τους τουρίστες» και αναφέρθηκε στο περιστατικό με τους Γερμανούς τουρίστες στην Κρήτη.

«Κανένας δεν πηγαίνει για τουρισμό σε χώρα αν δεν αισθάνεται ασφαλής. Η ασφάλεια είναι θετικός παράγοντας για να πολλαπλασιάζονται οι τουριστικές ροές. Ο τουρισμός μας είναι ο βασικός άξονας ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας και οφείλουμε να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, όπως οι Έλληνες πρέπει να φροντίσουμε να κρατήσουμε ισχυρές και ζωντανές τις έννοιες, που οι δικές μας λέξεις, όπως είναι φιλότιμο και φιλοξενία. Για αυτό επιμείναμε με πολύ έντονο τρόπο, έπρεπε να συλληφθούν οι δύο πολίτες οι οποίοι ενεπλάκησαν ή προκάλεσαν αυτό το επεισόδιο με τους Γερμανούς τουρίστες» είπε.

«Η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη, η οποία θα αποδώσει τις ευθύνες. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και όλοι οι επισκέπτες της πατρίδας μας είναι απολύτως ασφαλείς για να απολαμβάνουν την ομορφιά της πατρίδας μας» ανέφερε κλείνοντας.