ΣτΕ: «Πράσινο φως» στους υποψήφιους βουλευτές να στέλνουν SMS και e-mail στους πολίτες προεκλογικά

ΣτΕ: «Πράσινο φως» στους υποψήφιους βουλευτές να στέλνουν SMS και e-mail στους πολίτες προεκλογικά

Πώς αιτιολογήθηκε η απόφαση

«Πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικράτειας στους υποψήφιους βουλευτές ώστε την προεκλογική περίοδο να στέλνουν SMS και e-mail στους πολίτες της εκλογικής τους περιφέρειας.

Το θέμα έφτασε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με αφορμή πρόστιμα που επιβλήθηκαν από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στους υποψήφιους βουλευτές το 2019 Θεόδωρο Φορτσάκη, Δημήτρη Κούβελα και Ιωάννα Καλαντζάκου-Τσατσαρώνη, για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Οι υποψήφιοι βουλευτές προσέφυγαν στην δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση των επίμαχων προστίμων .

Έτσι , το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ ,με σειρά αποφάσεων του, ακύρωσε τις αποφάσεις της Αρχής κρίνοντας ότι στερούνται νομίμου ερείσματος. Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι δεν μπορεί να εξομοιωθεί η πολιτική επικοινωνία με τη διαφημιστική δραστηριότητα.

Μάλιστα , επισημαίνουν ότι για τον περιορισμό της, αναγκαίας για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, επικοινωνίας του υποψήφιου βουλευτή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου με τους εκλογείς της περιφέρειας στην οποία θέτει υποψηφιότητα, απαιτείται ειδική ρύθμιση, αναφερόμενοι στην έκδοση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν ότι τέτοια ειδική ρύθμιση δεν μπορεί να θεωρηθεί το άρθρο 11 παρ. 1 του νόμου 3471/2006 (όπως ερμήνευσε η Αρχή), το οποίο ρυθμίζει τις επικοινωνίες για σκοπούς απευθείας εμπορικής προώθησης προϊόντων ή υπηρεσιών και για κάθε είδους διαφημιστικούς σκοπούς, καθώς στην επίμαχη διάταξη του νόμου 3471/2006 δεν εμπίπτει πάντως η επικοινωνία του υποψήφιου βουλευτή κατά την προεκλογική περίοδο.