Tετ α τετ Μητσοτάκη – Μπάιντεν: Τα πολλαπλά μηνύματα και όσα ειπώθηκαν για γεωπολιτική, F-35 και ενεργειακά

Tετ α τετ Μητσοτάκη – Μπάιντεν: Τα πολλαπλά μηνύματα και όσα ειπώθηκαν για γεωπολιτική, F-35 και ενεργειακά

Ενόχληση στην Τουρκία για το ραντεβού των δύο ηγετών

Κρίσιμα θέματα γεωπολιτικού, ενεργειακού, οικονομικού αλλά επενδυτικού ενδιαφέροντος τέθηκαν επί τάπητος κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, χθες στον Λευκό Οίκο.

Στις δηλώσεις τους οι κ.κ. Μπάιντεν και Μητσοτάκης τόνισαν πως οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας βρίσκονται στο απόγειό τους, ενώ, χαριτολογώντας, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι συμπατριώτες του τον λένε «Μπαϊντενόπουλο», εξαιτίας της φιλίας του με την ελληνική κοινότητα.

«Ήταν τιμή μου να φιλοξενήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυρία Μητσοτάκη σε δεξίωση στον Λευκό Οίκο. Η φιλία, η εταιρική σχέση και η συμμαχία μεταξύ των δύο εθνών μας είναι ισχυρότερη από ποτέ», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter o Αμερικανός πρόεδρος.

« Η Ελλάδα θυμάται πως όταν οι δικτάτορες υπήρχαν στη γειτονιά υπήρχε μόνο μια απάντηση: όχι, όχι, όχι. (…) Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας εναντίον μίας γείτονος χώρας της Ουκρανίας. Έχουμε δει φρικαλεότητες και εγκλήματα πολέμου. Παιδιά τα οποία θάβονται σε ομαδικούς τάφους. Εκατομμύρια προσφύγων που θέλουν να αποφύγουν τον πόλεμο του κ. Πούτιν. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι εκεί σαν μια φωνή για να υποστηρίξουν το λαό της Ουκρανίας. (…) Λέμε όχι στην τυραννία, όχι στην ιδέα ότι οι απολυταρχίες θα κυριαρχήσουν έναντι των Δημοκρατιών» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι δύο ηγέτες έκαναν εκτενή αναφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η συντεταγμένη στήριξη της Δύσης στο Κίεβο αποτελεί μήνυμα προς τους απολυταρχικούς ηγέτες που επιβουλεύονται εθνική κυριαρχία.

Η συζήτηση προσέγγισε και το πως οι ΗΠΑ θα συμβάλλουν εμπράκτως ώστε να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από το ρωσικό φυσικό αέριο, και κατά τις ίδιες πηγές υπήρξε συναντίληψη των δύο ηγετών στο ζήτημα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου διεθνώς μέσω της επιβολής πλαφόν, με τον πρωθυπουργό να τονίζει τη θέση της Ελλάδας ως πύλης ενέργειας από τη Μέση Ανατολή.

Πολλή συζήτηση έγινε σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές και για τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, αλλά και τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν, εξάλλου, πως στο πλαίσιο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας είναι ειλημμένη η απόφαση της Αθήνας ότι το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, που θα επανδρώσει την Πολεμική Αεροπορία θα είναι το αμερικανικό F – 35.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την επιθυμία να ενταχθεί η χώρα μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται να αγοράσει μία μοίρα F – 35 πριν από το τέλος της τρέχουσας 10ετίας, και συγκεκριμένα μετά το 2028, όταν και όπως ειπώθηκε με έμφαση θα υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για μία τέτοια κίνηση. Τα ίδια πρόσωπα αποκάλυψαν ότι προ ολίγων ημερών η εταιρεία παραγωγός των F – 35, Lockheed Martin ενημέρωσε και εγγράφως για το ενδιαφέρον της να ενταχθεί η Ελλάδα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και η θετική ανταπόκριση της Αθήνας θα διαβιβαστεί εντός των επομένων ημερών.

«Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε όλες τις παραμέτρους τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θα αποκτηθούν μετά το 2028, ενώ θα αναζητηθεί και ο καλύτερος τρόπος χρηματοδότησης μίας τέτοιας μακρόχρονης επένδυσης για την Ελλάδα του 2030» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές και αποκαλύπτουν το ενδιαφέρον της Lockheed Martin να επενδύσει προσεχώς στη ΕΑΒ με την απαραίτητη διευκρίνιση πως δεν γίνεται λόγος για το πλειοψηφικό πακέτο έτσι ώστε το ελληνικό κράτος να διατηρήσει τον δημόσιο έλεγχο της ΕΑΒ. Ερωτηθείς δε κατά πόσον ζητήθηκε από την Αθήνα να αποστείλει και άλλο αμυντικό υλικό στην Ουκρανία.

Σήμερα, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μεταφέρεται στο Κογκρέσο και στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 18:00. Θα έχει νωρίτερα συναντήσεις με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι και την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις.

Από τα κυρίαρχα θέματα στα τουρκικά ΜΜΕ είναι η χτεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.

Η εφημερίδα Milliyet εμφανίζει την Ελλάδα ως μία ακόμη Πολιτεία των ΗΠΑ και σε σχετικό άρθρο της υποστηρίζει ότι, «θα πραγματοποιηθεί μια αεροπορική επίθεση-παγίδα, στην οποία η Τουρκία θα αναγκαστεί να απαντήσει και τότε θα την παρουσιάσουν ως επιτιθέμενη και ΗΠΑ και Ελλάδα θα ξεκινήσουν μια περιεκτική επίθεση εναντίον της Τουρκίας. Στην επίθεση θα συμμετάσχουν και οι Κούρδοι του Ιράκ, με την Συρία. Η  επίθεση δεν θα είναι εκτός πλαισίου ΝΑΤΟ γι’ αυτό και καμιά χώρα του ΝΑΤΟ δεν θα εναντιωθεί».

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε να βάλει την Τουρκία στο στόχαστρο κατά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν. Λέγεται πως ο Μητσοτάκης έδειξε στον πρόεδρο των ΗΠΑ τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας» αναφέρει η Yeni Safak.