Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Προκλητικές πτήσεις και παραβιάσεις στις ακτές μας από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία»

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Προκλητικές πτήσεις και παραβιάσεις στις ακτές μας από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία»

Με μία προκλητική ανακοίνωση απαντά στα διαβήματα του Ελληνικού ΥΠΕΞ η Άγκυρα

Με μία προκλητική ανακοίνωση απάντησε το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στα διαβήματα του Ελληνικού ΥΠΕΞ για το μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού μας εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά τις τελευταίες ημέρες.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «προκλητικές πτήσεις και παραβιάσεις» στις ακτές της Τουρκίας από αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

«Σχετικά με τις δηλώσεις του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τα γεγονότα μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων των δύο χωρών στο Αιγαίο στις 27 Απριλίου 2022 δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε προκλητικές πτήσεις κοντά στις ακτές της χώρας μας μεταξύ 26-28 Απριλίου 2022, παραβιάζοντας επανειλημμένα τον εναέριο χώρο της χώρας μας σε Ντιντίμ, Ντάτσα και Νταλαμάν.

Η Πολεμική μας Αεροπορία απάντησε σε αυτές τις προκλητικές πτήσεις και παραβιάσεις σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής.

Ενώ η Ελλάδα είναι που ξεκίνησε και κλιμάκωσε την ένταση, το να κατηγορεί τη χώρα μας για αβάσιμους ισχυρισμούς είναι ασυμβίβαστο με την πρόσφατη θετική ατζέντα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.

Αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να βάλει τέλος στις προκλητικές ενέργειες και ρητορική της και να υποστηρίξει ειλικρινά τη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκίνησε τόσο διμερώς, όσο και εντός του ΝΑΤΟ, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά.

Δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση της Τουρκίας για την επίλυση όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου του εναέριου χώρου της, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Ελλάδα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».