ΚΚΕ: Οι εργαζόμενοι να δυναμώσουν τον αγώνα τους για υπογραφή ΕΓΣΣ με κατώτερο μισθό 825 ευρώ

ΚΚΕ: Οι εργαζόμενοι να δυναμώσουν τον αγώνα τους για υπογραφή ΕΓΣΣ με κατώτερο μισθό 825 ευρώ

Σχόλιο του Περισσού για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τον κατώτατο μισθό

«Τελικά η πολυδιαφημιζόμενη - από την κυβέρνηση - αύξηση του κατώτατου μισθού έχει εξανεμιστεί πριν καν δοθεί, εξαιτίας της εκτίναξης της ακρίβειας διαμορφώνοντας τον ονομαστικό κατώτατο μισθό σε επίπεδο πιο χαμηλό από αυτό που ήταν 13 χρόνια πριν! Κι όλα αυτά τη στιγμή που έχει μεσολαβήσει ένας "οδοστρωτήρας" αντιλαϊκών μέτρων που τσάκισαν μισθούς και εισόδημα» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον κατώτατο μισθό.

«Μάλιστα» επισημαίνει «αυτή η εργασιακή ζούγκλα έχει οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους, με ελαστική και μερική απασχόληση, να μην παίρνουν ούτε καν τον κατώτατο μισθό. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι η αύξηση είναι περίπου στο 7%, όταν την ίδια ώρα ο επίσημος πληθωρισμός "τρέχει" με ποσοστό πάνω από 8%». «Στα παραπάνω προστίθεται και το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά εφαρμόζεται αυτός ο άθλιος μηχανισμός, που συνδιαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον οποίο ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με απόφαση της κυβέρνησης και καθ' υπόδειξιν των επιχειρηματικών ομίλων» επισημαίνει το ΚΚΕ.

«Ο καθορισμός του κατώτατου μισθού ως βάση για ουσιαστικές αυξήσεις, πρέπει να είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων κι όχι της εκάστοτε κυβέρνησης με βάση τις λεγόμενες "αντοχές της οικονομίας", που είναι τελικά οι ανάγκες και τα κέρδη του κεφαλαίου» αναφέρει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του και υπογραμμίζει καταλήγοντας:

«Τώρα είναι όντως «η ώρα των εργαζομένων», όχι όμως για να συμβιβαστούν με την φτώχεια και την εκμετάλλευση, αλλά για να δυναμώσουν τον αγώνα τους για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης:

- Με κατώτερο μισθό τα 825 ευρώ, την υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων με αυξήσεις μεγαλύτερες του πληθωρισμού.

- Για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, την κατάργηση των απλήρωτων υπερωριών.

- Την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, των τριετιών, της υποχρεωτικής κυριακάτικης αργίας».