Τασούλας: Ανάξιο και άδικο να υπονομεύσουμε το μήνυμα Ζελένσκι

Τασούλας: Ανάξιο και άδικο να υπονομεύσουμε το μήνυμα Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Βουλής για τις αντιδράσεις εμφάνισης στο βίντεο του Ουκρανού Προέδρου μαχητή του Τάγματος Αζόφ

«Δεν θα συμβάλω στο να αλλοιωθεί η μεγάλη εικόνα, ότι ένας πολιορκούμενος ηγέτης μιας χώρας που σφαγιάζεται, ζήτησε συμπαράσταση και εμείς του την προσφέραμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, με αφορμή το βίντεο που προβλήθηκε στη Βουλή με Έλληνα ομογενή να δηλώνει ότι μάχεται με το Τάγμα Αζόφ εναντίον της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντομίρ Ζελένσκι.

«Εξήγησα ότι όλη ιστορία έχει να κάνει με τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα είναι ότι ένας ηγέτης μιας χώρας που δέχεται τρομερή επίθεση, με τεράστιο ανθρώπινο κόστος μίλησε στην ελληνική Βουλή, αναφέρθηκε στη βοήθεια της Ελλάδος και ζήτησε τη συμπαράσταση της και εμείς του την προσφέραμε. Ο κ. Ζελένσκι, αναγνώρισε τον αγώνα τής ομογένειας και χρησιμοποίησε δικές μας λέξεις, ελευθερία ή θάνατος», τόνισε ο κ. Τασούλας αμέσως μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου τέθηκε το θέμα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία αντέδρασαν έντονα.

«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι, μέσω της Ελληνικής Βουλής, μια χώρα μαρτυρική από τη βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας, ζήτησε την αλληλεγγύη μας, εξέφρασε το πρόβλημα της και το διεθνοποίησε περαιτέρω. Αυτό είναι το σημαντικό και δικαιώνει την πρωτοβουλία που πήραμε ως χώρα να την βοηθήσουμε. Αν αυτό θέλουμε να το υπονομεύσουμε, να το αμαυρώσουμε και να το στιγματίσουμε, μπορούμε να μετατρέψουμε τη μεγάλη εικόνα σε αυτή την αχρείαστη παρέμβαση που έγινε. Απλά δεν είναι αυτό η μεγάλη εικόνα», επισήμανε ο κ. Τασούλας απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των κοινοβουλευτικών συντακτών.

Ερωτηθείς για το πώς σχολιάζει το βίντεο με τους δύο Ουκρανούς μαχητές, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «προφανώς θα μπορούσε να μην είχε συμπεριληφθεί». Ταυτόχρονα, εξήγησε ότι λίγα λεπτά πριν το διάγγελμα Ζελένσκι έμαθε και ο ίδιος και η Βουλή ότι θα συμπεριλαμβανόταν ένα βίντεο με δύο Έλληνες ομογενείς μαχητές που θα περιέγραφαν τις κακουχίες που περνάνε στη Μαριούπολη.

«Εμείς δεν υπήρχε περίπτωση να ελέγξουμε προκαταβολικά ή καθοδόν αυτά που ήθελε να πει ο κ. Ζελένσκι. Δεν υπήρχε περίπτωση εμείς να παρέμβουμε ούτε υπήρχε το χρονικό περιθώριο να ελέγξουμε το βίντεο. Θεωρώ ότι δεν πρέπει αυτό να μας απαγκιστρώσει από τη μεγάλη εικόνα η οποία είναι διαφορετική, και είναι η ιστορική απόφαση της χώρας μας να στηρίξει μια χώρα που αντιδρά και αντιστέκεται», υπογράμμισε.

Σε άλλη ερώτηση αν θα βγάλει επίσημη ανακοίνωση δυσαρέσκειας για το βίντεο με τους δύο μαχητές, ο κ. Τασούλας απάντησε: «Δεν θα βγάλω καμία ανακοίνωση. Δεν θα συμβάλω στο να ανατραπεί η μεγάλη εικόνα. Δεν πρέπει να την αλλοιώσουμε και να διευκολύνουμε την προπαγάνδα της Ρωσίας».

«Είναι άδικο και ανάξιο να υπονομεύσουμε το βασικό μήνυμα που είναι ότι ένας πολιορκούμενος ιστορικός ηγέτης μιας χώρας που σφαγιάζεται και δεινοπαθεί, ήρθε να εκφράσει τον πόνο του και να ζητήσει βοήθεια και συμπαράσταση», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.