Νίκος Ανδρουλάκης: Έχουν κριθεί οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας, ήρθε η ώρα αλλαγής σελίδας

Νίκος Ανδρουλάκης: Έχουν κριθεί οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας, ήρθε η ώρα αλλαγής σελίδας

Ομιλία στο βήμα του forum του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής

«Έχει κριθεί και ο κ. Μητσοτάκης, έχει κριθεί και ο κ. Τσίπρας: ο ένας μίλησε για αυταπάτες, ο άλλος ζει με τις αυταπάτες. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα, η χώρα μας να αλλάξει σελίδα». Αυτό τόνισε από το βήμα του forum του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. Επαναλαμβάνοντας δε, την εκτίμησή του πως το βράδυ των εκλογών, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι από την πλευρά των ηττημένων και το κόμμα του από την πλευρά των νικητών, έκανε ένα βήμα πιο πέρα σημειώνοντας ότι με ένα τέτοιο αποτέλεσμα «θα έχουμε τη δύναμη να επιβάλλουμε τις δικές μας πολιτικές και τα πρόσωπα υψηλής αξιοπιστίας».

Άλλωστε, όπως είχε την ευκαιρία να επισημάνει σε άλλο σημείο σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, «αν κάποιος πιστεύει στις προγραμματικές συνεργασίες, όπως πιστεύω εγώ, όπως πιστεύει και η παράταξη μας, θα το αποδείξει από την πρώτη Κυριακή. Αν το αποδείξει από την πρώτη Κυριακή, τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά και για τη χώρα και για το πολιτικό σύστημα».

Κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, η πρώτη εκλογική Κυριακή δεν θα είναι μια τυπική διαδικασία, κατηγορώντας στο σημείο αυτό την κυβέρνηση για συνταγματική απρέπεια. Μέμφθηκε όμως και τον πρωθυπουργό προσωπικά, με αφορμή όσα εκείνος είπε από το βήμα του ίδιου forum την Τρίτη, συγκεκριμένα ότι άλλαξε προσέγγιση επειδή «δεν του βγαίνουν τα κουκιά (...) τώρα που πιέζεται κάνει πολιτική τα προσωπικά του αδιέξοδα». Και, στο «δια ταύτα», «θεωρώ οπορτουνισμό την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης, σωσίβιο σε μια κυβέρνηση που βυθίζεται στα λάθη της, την αλαζονεία της, την έλλειψη στρατηγικού σχεδίου για τη χώρα, εγώ δεν πρόκειται να δώσω», ξεκαθάρισε με έμφαση.

Όμως, ο κ. Ανδρουλάκης είχε βέλη στη φαρέτρα του και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συγκεκριμένες θέσεις και στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ουσιαστικά δεν έμαθε τίποτε από την αποτυχία της διακυβέρνησής του και συνεχίζει τα ίδια πράγματα ο κ. Τσίπρας, κάνει δημοσκοπικές προσεγγίσεις».

Κατηγόρησε εξάλλου τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και για τη στάση του στον εν εξελίξει πόλεμο: «Η πρώτη αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού στον πόλεμο της Ουκρανίας ήταν να κάνει μια ...καρδούλα, η μισή στα χρώματα της Ουκρανίας και η άλλη μισή στα χρώματα της Ρωσίας. Πώς θα ένιωθε ο ελληνικός λαός αν το 1974, την ώρα της εισβολής στον Κύπρο, ένας πρώην πρωθυπουργός δυτικής χώρας έβγαζε μια καρδούλα με τη μισή σημαία της Τουρκίας και τη μισή σημαία της Ελλάδας;», διερωτήθηκε και συνέχισε λέγοντας, «εμείς στεκόμαστε αξιακά, όπου υπάρχει καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου η δημοκρατική παράταξη είναι απέναντι».

Παραλλήλως επέκρινε την κυβέρνηση και σε άλλα πεδία, επί παραδείγματι κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για δημοσιονομική ανευθυνότητα την περίοδο της πανδημίας. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ...καμάρωνε για την τέταρτη παγκοσμίως, δημοσιονομική επέκταση, όμως τώρα, στον πυρήνα της ενεργειακής κρίσης, «έχει μείνει από "καύσιμα" και μας λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν έχει λεφτόδεντρο».

Σε άλλο σημείο, επισήμανε τα λάθη της κυβέρνησης, όπως είπε, στο θέμα της ενεργειακής ακρίβειας (αύξηση χρήσης φυσικού αερίου και εξ ολοκλήρου σύνδεση με τη χρηματιστηριακή αξία), υπενθυμίζοντας ότι πρώτο το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής είχε κάνει λόγο για πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής και για φορολόγηση των υπερκερδών. «Ο κ. Μητσοτάκης πετάει την μπάλα στις Βρυξέλλες για τη χονδρική, αλλά για τη λιανική στην Ελλάδα, δεν βάζει γκολ», ήταν μια άλλη, χαρακτηριστική αναφορά του.

Η συνέντευξη στους δημοσιογράφους Δ. Μανιάτη και Ν. Φιλιππίδη, ξεκίνησε από την πρόσφατη επίσκεψή του κ. Ανδρουλάκη στην Πορτογαλία και τις επαφές που είχε εκεί με τον Αντόνιο Κόστα, πώς ειδικότερα το πορτογαλικό μοντέλο μπορεί να τύχει αξιοποίησης και από τη χώρα μας.