Βουλή: Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για παράταση ισχύς των μέτρων κατά του κορονοϊού

Βουλή: Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για παράταση ισχύς των μέτρων κατά του κορονοϊού

Γκάγκα: Να εμβολιαστεί και το υπόλοιπο μικρό ποσοστό των ανεμβολίαστων υγειονομικών

Ψηφίστηκε επί της αρχής του κατά πλειοψηφία, από την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με την κύρωση της δωρεάς του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» για την κατασκευή υπερσύγχρονου νοσοκομείου στη Σπάρτη και την παράταση ισχύος μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΕΛ.ΛΥ επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια ενώ ΚΚΕ με ΜέΡΑ25 καταψήφισαν.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ασημίνα Γκάγκα επανέλαβε ότι «ο εμβολιασμός είναι μεγάλη ασφάλεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας», ενώ υπεραμύνθηκε του μέτρου της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού των υγειονομικών, τονίζοντας ότι πρέπει να πειστεί και το υπόλοιπο μικρό ποσοστό να εμβολιαστεί.

«Είναι λιγότερο από το 3% το ποσοστό των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί. Είναι σημαντικό λοιπόν να πείσουμε και αυτό το μικρό ποσοστό να εμβολιαστούν, πρωτίστως για τη δική τους υγειονομική ασφάλεια, καθώς υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος νόσησης τους, αλλά και γιατί δίνουν το παράδειγμα στην κοινή γνώμη. Το εμβόλιο είναι μια μεγάλη ασφάλεια. Αν δεν είχαμε τα εμβόλια θα είχαμε περισσότερους θανάτους», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Γκάγκα ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο από το φθινόπωρο να αποφασιστεί και τέταρτη δόση εμβολιασμού.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, παράλληλα, η κ. Γκάγκα διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, επισημαίνοντας ότι «εδώ και καιρό έχουν στελεχωθεί και είναι πολλαπλάσιοι αυτοί που δουλεύουν σε σχέση με αυτούς που είναι σε αναστολή».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας υπεραμύνθηκε επίσης της μετατροπής του χαρακτήρα του νοσοκομείου Σπάρτης από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, φέρνοντας ως παράδειγμα το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», το οποίο όπως είπε, παρέχει εξαιρετική φροντίδα και ιατρικές υπηρεσίες.

«Σίγουρα ένα νοσοκομείο με χαρακτήρα ΝΠΙΔ, έχει περισσότερη ευελιξία, δουλεύει καλύτερα και αποτελεσματικότερα με τα παραδείγματα που έχουμε μέχρι τώρα. Αυτό λοιπόν που πρέπει όλοι να έχουμε στα σχέδια είναι μια δημόσια υγεία με καλή αξιολόγηση που να διαβεβαιώνει όλους τους πολίτες ότι έχουν την φροντίδα, όπως τους αξίζει», υπογράμμισε.

Τέλος, η κ. Γκάγκα απαντώντας στον πρόεδρο του που διαφώνησε με τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων αντέτεινε ότι «θα τονωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας -που τώρα κλείνει στις 3 το μεσημέρι- αν ανοίγουν τα ιατρεία το απόγευμα και θα βοηθήσουν το γενικό σύνολο του πληθυσμού, με μία μικρή επιβάρυνση του ασθενούς».

«Σίγουρα μας ενδιαφέρει τα δημόσια νοσοκομεία να γίνουν καλύτερα, αποδοτικότερα και να μειώσουμε τις λίστες αναμονής. Θα λειτουργούν με τους ίδιους όρους και δεν θα γίνεται καμία παράκαμψη της λίστας», πρόσθεσε η κ. Γκάγκα και κατέληξε:

«Πρέπει όλοι να καθίσουμε μαζί, να οργανώσουμε ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας. Για μένα το δημόσιο σύστημα υγείας είναι εθνικό θέμα. Μπορεί να είναι πολιτική η απόφαση αλλά είναι εθνικό θέμα. Δεν μπορεί να μην έχουμε δημόσιο σύστημα υγείας ή να γίνεται με βάσει τι βολεύει τον καθέναν, αλλά με βάσει το πως να λειτουργεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα».

Νωρίτερα, οι αρμόδιοι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς που είχαν κληθεί στην Επιτροπή να εκφράσουν τις απόψεις τους, χαρακτήρισαν σημαντική και πολύτιμη τη δωρεά του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», ενώ εκφράστηκαν ορισμένες επιφυλάξεις τόσο ως προς την μετατροπή του νοσοκομείου Σπάρτης σε ΝΠΙΔ όσο και για την παράταση ισχύς των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Παναγιώτης Γεωργαντάς, πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λακωνίας, επεσήμανε ότι η λειτουργία του νοσοκομείου Σπάρτης ως ΝΠΙΔ θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη ευελιξία του ενώ σημείωσε την ανάγκη να συμπληρωθούν και τα κενά στις οργανικές θέσεις.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε ότι για μια ακόμα φορά το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος βοηθά με τρόπο εμπεριστατωμένο και αποτελεσματικό για την ενίσχυση του ΕΣΥ».

Παράλληλα, ζήτησε να μην δοθεί περαιτέρω παράταση για τη διενέργεια ράπιντ τεστ σε χώρους μη αδειοδοτούμενους χαρακτηρίζοντας το μέτρο μη αναγκαίο και αντιεπιστημονικό.

Από την πλευρά του, ο Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελλάδος έκανε λόγο για πολύ θετικές διευκολύνσεις για τους ασφαλισμένους, ώστε να μην ταλαιπωρούνται καθώς η πανδημία είναι ακόμα μπροστά μας».

Χαρακτήρισε μάλιστα πολύ θετική τη διάταξη για τη δυνατότητα των φαρμακείων να εκδίδουν ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης για τον κορονοϊό, τονίζοντας ότι «κατάφεραν να επιλύσουν πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα σε πολλά νησιά, όπου δεν υπήρχαν διαγνωστικά κέντρα».

Ο Παναγιώτης Γεωργαντάς, πρόεδρος της Ένωσης γιατρών ΕΣΥ Λακωνίας εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του «για τη σπουδαία δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», επισημαίνοντας ότι έρχεται να λύσει ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο νομός.

Ο Μιχαήλ Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, υποστήριξε ότι «χάνεται μια ακόμα ευκαιρία αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ».

Παράλληλα, τάχθηκε κατά της παράτασης του μέτρου αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών τονίζοντας ότι πρέπει να αρθεί το μέτρο αυτό γιατί δεν έχει κανένα υγειονομικό όφελος αλλά και για να ενισχυθεί το υποστελεχωμένο ΕΣΥ με την επιστροφή των συνολικά 7.500 υγειονομικών που είναι σε αναστολή εργασίας.

Κατά τάχθηκε και στην μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ ενώ ζήτησε να μονιμοποιηθούν όλοι όσοι είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου του ΕΣΥ και εργάζονται στη φύλαξη και στη καθαριότητα και να σταματήσει το καθεστώς ομηρίας τους γιατί είναι πάντα στη πρώτη γραμμή και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

«Πρέπει να βρεθεί από όλα τα κόμματα λύση και να μονιμοποιηθούν. Την ερχόμενη Τετάρτη θα είμαστε έξω από τη Βουλή για να μην ιδιωτικοποιηθεί περαιτέρω το δημόσιο σύστημα υγείας», κατέληξε.

Ο Σπύρος Αρναούτος, γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου και αντιπρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Λακωνίας εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του για τη δωρεά του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» χαρακτηρίζοντας την πολύτιμη και τονίζοντας ότι θα δώσει τη δυνατότητα να γίνει ένα τεράστιο και σημαντικό έργο στην Νοτιοανατολική Πελοπόννησο.