Δημοσκόπηση Alpha: Διψήφια η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ – Τι πιστεύει ο κόσμος για την απλή αναλογική

Δημοσκόπηση Alpha: Διψήφια η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ – Τι πιστεύει ο κόσμος για την απλή αναλογική

Η άποψη των Ελλήνων για τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πόλεμο στην Ουκρανία - Η ακρίβεια... πονάει τους πολίτες

Μεγάλη και διψήφια παραμένει η διαφορά ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα στην Ελλάδα σύμφωνα με την δημοσκόπηση από την Abacus Research για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να έχει την πρωτοκαθεδρία στις προτιμήσεις του κόσμου, καθώς κυμαίνεται μεταξύ του 33% και του 36%. Η απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 11%, καθώς σύμφωνα με τις απαντήσεις του κόσμου υπολογίζεται ότι να γίνονταν τώρα εκλογές θα έπαιρνε μεταξύ 22% και 25%. Για το ΚΙΝΑΛ οι απαντήσεις έφεραν ένα ποσοστό μεταξύ του 15% και του 18%, ενώ για το ΚΚΕ μεταξύ του 5% και του 6,5%. Για την Ελληνική Λύση το ποσοστό είναι 4% με 5% και για το ΜέΡΑ25 είναι 2,5% με 3%.

Σε ερώτηση για την απλή αναλογική, το 35% του κόσμου χαρακτήρισε το σύστημα των εκλογών δίκαιο, ενώ το 29% το θεωρεί προβληματικό. Το 22% το θεωρεί πολύπλοκο και ένα ποσοστό της τάξης του 14% απάντησε Δεν Ξέρω/Δεν Απαντώ.

Σε σχέση με τη δημοφιλία των αρχηγών των κομμάτων, έγινε ξεχωριστή ερώτηση για τον καθένα. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 33% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το 33% έχει θετική γνώμη και το 41% αρνητική, ενώ το 25% έχει ουδέτερη άποψη. Στο ίδιο ερώτημα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει μόλις 11% θετικές απόψεις, ενώ το 61% αρνητική και ο 27% ουδέτερη. Για τον Νίκο Ανδρουλάκη, το 17% έχει  θετική άποψη, το 24% αρνητική και το 53% ουδέτερη. Όσον αφορά τον Δημήτρη Κουτσούμπα, το 9% έχει θετική άποψη, το 57% αρνητική και το 31% ουδέτερη.

Ο κόσμος ρωτήθηκε κατά πόσον είναι σίγουρος για το κόμμα που θα ψηφίσει και συνολικά το 43% δείχνει να γνωρίζει από τώρα, καθώς το 22% δήλωσε αρκετά βέβαιος και 21% σίγουρος, ενώ το 57% δηλώνει διστακτικός (23%) και αβέβαιος (34%).

Πόλεμος στην Ουκρανία

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία το 53% θεωρεί πως θα έχει αρνητική επίδραση στα ελληνοτουρκικά, καθώς θα ευνοηθεί η Τουρκία. Το 29% λέει πως ίσως θα υπάρξει αρνητική επίδραση, το 17% διαφωνεί, ενώ το 3% ΔΞ/ΔΑ.

Για το αν θα επιδεινωθούν οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας: το 67% λέει ναι, το 22% ίσως, το 10% όχι, το 1% ΔΞ/ΔΑ.

Για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία από την Ελλάδα: το 62% λέει πως θα δυσκολέψει τη θέση της Ελλάδας, το 27% πως θα βοηθήσει, το 9% ισχυρίζεται πως δεν θα συμβεί τίποτα από τα δύο και 3% ΔΞ/ΔΑ.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα

Ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα: 17% κορονοϊός, 48% ακρίβεια, 1% κανένα δεν είναι σημαντικό, 33% το ίδιο σημαντικά και τα δύο.

Πώς θα είναι η καθημερινότητα τους επόμενους 12 μήνες: Χειρότερη 59%, 25% ίδια, 13% καλύτερη.

Πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την ακρίβεια: 44% Μείωση ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, 32% αύξηση κατώτατου μισθού, 5% επαναφορά κοινωνικών τιμολογίων ενέργειας, 4% έκτακτο επίδομα, 9% πλαφόν σε καύσιμα και ψωμί, 6% άλλο.