Βουλή: Καταγγελία 32 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΟΑΕΔ

Βουλή: Καταγγελία 32 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΟΑΕΔ

Τι ζητούν από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη

Δεκαεπτά περιπτώσεις «παράτυπης-αυθαίρετης τοποθέτησης αναπληρωτών προϊσταμένων σε θέσεις ευθύνης του ΟΑΕΔ, με κοινό σημείο την ενεργό συνδικαλιστική δράση με την παράταξη της ΔΑΚΕ», καταγγέλλουν 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που απευθύνουν στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη.

Οι βουλευτές, με επικεφαλής τη Σία Αναγνωστοπούλου και τον Κωνσταντίνο Μάρκου, επικαλούνται συγκεκριμένες περιπτώσεις, που, όπως τονίζουν, παραβιάστηκαν οι πρόνοιες του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, για τις περιπτώσεις που αναπληρώνεται κενή θέση προϊσταμένου υπηρεσίας.

Όπως ειδικότερα επισημαίνουν, «σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ένας προϊστάμενος, που απουσιάζει ή κωλύεται, μπορεί να αναπληρωθεί στα καθήκοντα του από ανώτερο κατά βαθμό προϊστάμενο των υποκείμενων οργανικών μονάδων, εφόσον ανήκει σε κλάδο, του οποίου οι υπάλληλοι προβλέπεται ότι μπορούν να προΐστανται, σύμφωνα με τις οικείες οργανικές διατάξεις. Σε περίπτωση, όμως, που οι προϊστάμενοι των υποκείμενων οργανικών μονάδων είναι ομοιόβαθμοι, τότε τον προϊστάμενο αναπληρώνει στα καθήκοντα του εκείνος που έχει ασκήσει περισσότερο χρόνο καθήκοντα προϊσταμένου. Αντίστοιχα, στην περίπτωση που δεν υπάρχουν υποκείμενες οργανικές μονάδες, τον προϊστάμενο αναπληρώνει στα καθήκοντα του ο ανώτερος κατά βαθμό υπάλληλος, που υπηρετεί στην ίδια οργανική μονάδα, εφόσον ανήκει σε κλάδο του οποίου οι υπάλληλοι προβλέπεται ότι μπορούν να προΐστανται, σύμφωνα με τις οικείες οργανικές διατάξεις.

Ωστόσο, σε αρκετές από τις θέσεις προϊσταμένων που έχουν δημιουργηθεί ή κενωθεί στον ΟΑΕΔ, έχουν τοποθετηθεί υπάλληλοι οι οποίοι ουδέποτε έχουν υπηρετήσει ως προϊστάμενοι στο παρελθόν και σε κάποιες περιπτώσεις δεν πληρούνται τα προβλεπόμενα από το νόμο προσόντα», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και παραθέτουν 17 «χαρακτηριστικά παραδείγματα με τις τοποθετήσεις».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι «αυτές δεν είναι οι μοναδικές περιπτώσεις που παραβιάστηκε ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας και τονίζουν πως προκαλεί εντύπωση ότι σε έναν τεράστιο οργανισμό, όπως ο ΟΑΕΔ, δεν υπάρχουν υπάλληλοι με τα προβλεπόμενα ή και περισσότερα προσόντα ώστε να τοποθετηθούν αξιοκρατικά και να ανελιχθούν, όπως ορίζουν οι διατάξεις του άρθρου 87 του Υπαλληλικού Κώδικα».

Καθώς, όπως σημειώνουν, θα επακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των προϊσταμένων στις θέσεις ευθύνης που προβλέπει το νέο οργανόγραμμα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να ενημερώσει τη Βουλή για τις τοποθετήσεις σε θέσεις αναπληρωτών προϊσταμένων και τη διαδικασία που τηρήθηκε. Τον καλούν επίσης να απαντήσει αν έχει προηγηθεί έστω και στοιχειωδώς συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ των υπαλλήλων, οι οποίοι βάσει του κλάδου τους θα μπορούσαν να καταλάβουν την επίμαχη θέση και να απαντήσει αν είναι υποχρεωμένη η διοίκηση του ΟΑΕΔ να τηρεί την αρχή της αξιοκρατίας κατά την επιλογή και τοποθέτηση αναπληρωτών προϊσταμένων, με δεδομένο κιόλας ότι οι περισσότερες από τις ως άνω τοποθετήσεις έχουν κοινό σημείο την ενεργό συνδικαλιστική δράση με την παράταξη της ΔΑΚΕ, που δεν μπορεί αυτό να αποτελεί κριτήριο τοποθέτησης.

Οι βουλευτές ζητούν επίσης από τον κ. Χατζηδάκη να ενημερώσει αν θα εφαρμοστεί η ίδια τακτική και στις τοποθετήσεις που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν με την έναρξη της ισχύος του νέου οργανογράμματος ή θα εφαρμοστεί επιτέλους η αξιοκρατία και η διαφάνεια στον οργανισμό.