Οπαδική βία: Προσωρινή αναστολή όλων των συνδέσμων έως 31 Ιουλίου – Οριστικό λουκέτο σε όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις

Οπαδική βία: Προσωρινή αναστολή όλων των συνδέσμων έως 31 Ιουλίου – Οριστικό λουκέτο σε όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις

Αυτά είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Θα ευχόμουν να μην δίναμε αυτήν τη συνέντευξη και να ζούσε ο Άλκης. Οφείλουμε να πράξουμε τα αναγκαία ώστε να μην υπάρξει άλλος Άλκης, θύμα άλλος πολίτης αυτού του παραλογισμού. Οφείλουμε να είμαστε απέναντι σε κάθε μορφής βία. Υπάρχουν πράξεις και αλλεπάλληλα κρούσματα βίας- και ενδοιοικογενειακής. Ο χουλιγκανισμός είναι μία παγκόσμια μάστιγα, μια θλιβερή “πανδημία”. Αντί να σκοτώνουμε τα παιδιά μας, πρέπει να σκοτώσουμε αυτή τη Λερναία Ύδρα του χουλιγκανισμού».

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την ανακοίνωση των πρόσθετων νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν συζητήθηκαν σε αλλεπάλληλες συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό, όπως είπε. Προχωράμε στα εξής:

1) Συνεχίζουμε ελέγχους σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών και θα σφραγίζονται όσες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις

2) Οι Α.Ε. του ποδοσφαίρου και μπάσκετ έχουν την ευθύνη να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών με τις οποίες παρακολουθούν τους οπαδούς και θα μπορούν να τους ταυτοποιούν

3) Πρόγραμμα εκπαίδευσης του προσωπικού με βάσει ευρωπαϊκά πρότυπα για ανήλικους, γιατί είναι τα θύματα που προσεγγίζουν οι χούλιγκαν

4) Αναβαθμίζουμε τη διαρκή εποπτεία των μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας με καθημερινή παρακολούθηση ανώτατου οργάνου της ΕΛ.ΑΣ, ώστε να περιοριστεί ο ζωτικός χώρος δράσης αυτών των ομάδων, ώστε να περιοριστεί στη ρίζα του το φαινόμενο του χουλιγκανισμού.

Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε ότι αυξάνεται το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, από έξι μήνες έως 5 έτη. Σε διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών θα προβλέπεται ποινή από 2 έως 5 έτη. Καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικού αγώνα έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών. Απαγορεύεται η αναστολή έκτισης ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, οι οποίες θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα. Σε περίπτωση αναβολής της δίκης, καθίσταται υποχρεωτική η επιβολή περιοριστικών όρων.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να ενώσουν τις δυνάμεις τους κατά της βίας, έκανε απολογισμό των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες και τόνισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν χωρίς εξαιρέσεις.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας όλων των λεσχών φιλάθλων και των παραρτημάτων τους ως τις 31 Ιουλίου 2022.