Σταϊκούρας: Υψηλότερος σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση ο πληθωρισμός εφέτος

Σταϊκούρας: Υψηλότερος σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση ο πληθωρισμός εφέτος

«Πρέπει να μειωθεί το έλλειμμα»

Σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την εκτίμηση που έχει καταγραφεί στον προϋπολογισμό αναμένεται να κινηθεί ο πληθωρισμός φέτος σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Μιλώντας στο Realfm ο ΥΠΟΙΚ εκτίμησε πως ο πληθωρισμός τους επόμενους μήνες θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα και θα διαμορφωθεί στο 1,5%-2% στο σύνολο του έτους, έναντι πρόβλεψης για 1% στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο.

Για το πρώτο τρίμηνο η άνοδος του δείκτη υπολογίζεται σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα περίπου στο 5%, ενώ εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει αποκλιμάκωση.

Ο ΥΠΟΙΚ για μία ακόμα φορά επεσήμανε ότι οι αποφάσεις σε σχέση με τα μέτρα στήριξης θα ληφθούν με βάση τα δημοσιονομικά έσοδα. «Σαφέστατα» ήταν απάντηση στο αν θα ληφθούν πιο πολλά μέτρα στήριξης. Αλλά, εξήγησε, πως «με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχουν αλλαγές» στην πολιτική των μέτρων στήριξης. Αν ωστόσο υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις στο πεδίο των κρίσεων ανάλογα και με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα εξεταστεί τι μέτρα μπορεί να ληφθούν.

Ξεκαθάρισε πάντως πως «πρέπει να μειωθεί το έλλειμμα» που προκάλεσαν τα μέτρα στήριξης τη προηγούμενη 2ετία αλλά και να ευθυγραμμιστεί η πολιτική με την επιστροφή σε πλεονάσματα και στην πιθανή άνοδο των επιτοκίων.

Στο πεδίο των μέτρων κάλυψης του ενεργειακού κόστους περιέγραψε μεταξύ άλλων τη διαπραγμάτευση για αύξηση στο 75% της επιδότησης στις περισσότερο ευάλωτες στις υψηλές τιμές ενέργειας επιχειρήσεις.

Για το ΦΠΑ στα τρόφιμα ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως έχει εξεταστεί το θέμα και «όλα τα αξιολογούμε, θα δούμε πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση τους επόμενους μήνες».