Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Ποια είναι απόσταση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Τι συμβαίνει με το ΚΙΝΑΛ

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Ποια είναι απόσταση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Τι συμβαίνει με το ΚΙΝΑΛ

Ποιος... απειλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για καταλληλότερος πρωθυπουργός - Ποιος θεωρεί ο κόσμος ότι εκφράζει καλύτερα το κέντρο

Μεγάλη δημοσκόπηση για λογαριασμό του ΣΚΑΪ διενέργησε η Pulse και μάλιστα σε δύο φάσεις, πριν και μετά την κακοκαιρία, ώστε να αποτυπωθεί η θέληση των πολιτών και της κατάστασης στο πολιτικικό σκηνικό. Η έρευνα της Pulse είναι πανελλαδική και έγινε τηλεφωνικά με τη χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Το διάστημα συλλογής στοιχείων της α' έρευνας ήταν 22-24 Ιανουαρίου 2022 κι έγινε σε δείγμα 1.504 ενηλίκων, ενώ η β' έρευνα διενεργήθηκε το διάστημα 26-29 Ιανουαρίου 2022 και το συμμετείχαν 1.308 ενήλικοι.

Πάντως, σε αυτό το γκάλοπ δεν λήφθηκε υπόψη η πρόταση μομφής που κατέθεσε η αξιωματική αντοπολίτευση στη Βουλή και καταψηφίστηκε.

Ακόμα και μετά τα προβλήματα από την κακοκαιρία η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 10 ποσοστιαίες μονάδες στην αναγωγή επί των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου και πάλι η ΝΔ είναι μπροστά, καθώς την προτιμάει το 31% του κόσμου, ενώ το 22% στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝΑΛ έχει την διάθεση να το ψηφίσει το 14%, ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,5 και το ΜέΡΑ25 με 2,5 %.

Ωστόσο, η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων αυξάνεται στην αναγωγή επί των εγκύρων ψηφοδελτίων και φτάνει το 10%. Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 32,5%  και ο ΣΥΡΙΖΑ το 22,5%. Το ΚΙΝΑΛ φτάνει το 14,5% και το ΚΚΕ το 5,5%. Την Ελληνική Λύση θα ψηφίσει το 4,5% και το ΜέΡΑ25 το 3% και οι Έλληνες συγκεντρώνουν το 1,5%.

Όσον αφορά στο ερώτημα για καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 38% και ο Αλέξης Τσίπρας μόλις το 23%, όμως ο... Κανένας από τους δύο παίρνει το 34% των προτιμήσεων.

Σε ερώτηση ποιος από τους τρεις επόμενους πολιτικούς αρχηγούς εκφράζει καλύτερα των κεντρώο χώρο, το αβαντάζ το έχει ο Μητσοτάκης με 26%. Το 22% θεωρεί το Νίκο Ανδρουλάκη, το 20% τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ένα 23% που πιστεύει ότι κανένας από τους τρεις τους.

Η άνοδος του ΚΙΝΑΛ

Ενισχυμένο κατά 4,5% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων εμφανίζεται το ΚΙΝΑΛ μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη.

 

Στην προέλευση της πρόθεσης ψήφου, το Κίνημα Αλλαγής φαίνεται να κερδίζει ψηφοφόρους από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην ερώτηση τι είχαν ψηφίσει το 2019 όσοι προτίθενται να ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ στις επόμενες εκλογές, το 39% απάντησε ΚΙΝΑΛ, το 23% ΝΔ (που αντιστοιχεί στο 9% των ψηφοφόρων της ΝΔ το 2019) και το 22% ΣΥΡΙΖΑ (που αναλογεί στο 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 2019). Παράλληλα, το 10,5% ανέφερε είτε ότι είχε ρίξει «άκυρο ή λευκό» είτε ότι απείχε από τις εκλογές είτε δεν είχε δικαίωμα ψήφου, ενώ 5,5% είπε ότι είχε ψηφίσει άλλο κόμμα.

Ως προς τον πολιτικό αυτοχαρακτηρισμό των ερωτηθέντων που προτίθενται να ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ, το 40% χαρακτηρίζει τον εαυτό του «Κεντροαριστερό», το 38% «Κεντρώο», το 6% «Αριστερό» και άλλο ένα 6% «Κεντροδεξιό». Ακολουθεί ένα 5% που αναφέρει «τίποτα», ένα 2% «άλλο», ένα ακόμα 2% είπε «δε γνωρίζω-δεν απαντώ» και μόλις 1% αυτοχαρακτηρίστηκε «Δεξιός».

Παράλληλα, θετικά βλέπει η πλειοψηφία του δείγματος (65%) το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΚΙΝΑΛ σε κυβέρνηση συνεργασίας. Συγκεκριμένα, απαντώντας υποθετικά στην ερώτηση αν το Κίνημα Αλλαγής στις επόμενες εκλογές -όποτε κι αν γίνουν- βρίσκεται στην τρίτη θέση και το πρώτο κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία, θα είναι καλό να εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε κυβέρνηση συνεργασίας με το πρώτο κόμμα, το 29% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση απάντησε καταφατικά, το 36% είπε «μόνο με προϋποθέσεις», το 24% τάχθηκε κατά ενός τέτοιου ενδεχόμενου και το 11% αποκρίθηκε «δε γνωρίζω-δεν απαντώ».

Αναλυτικότερα, από τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, το 48% σημείωσε ότι το κόμμα μπορεί να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας μόνο υπό προϋποθέσεις, το 24% απάντησε αρνητικά, το 23% θετικά και ένα 5% είπε «δε γνωρίζω-δεν απαντώ».

Παρόμοια είναι η εικόνα και στο σύνολο όσων προτίθενται να ψηφίσουν το Κίνημα Αλλαγής, με το 43% να στηρίζει τη συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας μόνο υπό προϋποθέσεις, το 29% να τάσσεται κατά και το 27% υπέρ.