Κορονοϊός: Πώς πάρθηκε η απόφαση για νέα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου -Όλο το παρασκήνιο

Κορονοϊός: Πώς πάρθηκε η απόφαση για νέα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου -Όλο το παρασκήνιο

Τι θα ισχύσει για εργασία, εστίαση και διασκέδαση

Από το πρωί της Δευτέρας τόσο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός «ακουμπώντας» στους ειδικούς άφηναν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση αλλά και την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας οι όποιες αποφάσεις για νέα μέτρα ήταν πιθανόν να εφαρμόζονταν ακόμα και από σήμερα. Τελικά, και μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση των ειδικών και με την εικόνα από το ΕΣΥ να μην δείχνει τόση επιβάρυνση οι ειδικοί εισηγήθηκαν τα μέτρα να τεθούν σε εφαρμογή από την τρίτη ημέρα του νέου χρόνου έως και τα μέσα Ιανουαρίου οπότε και θα επανεξεταστεί η κατάσταση.

Αυτό πάντως που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση ήταν το γεγονός ότι χθες καταγράφηκε το πιο μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων στην ιστορία της πανδημίας στην χώρα μας (9.284 κρούσματα) και οι προβλέψεις για σήμερα κάνουν λόγο για 12.000 κρούσματα!

Αυτό στο οποίο επιμένουν πάντως κυβέρνηση και ειδικοί είναι ότι ο δυσθεώρητος αριθμός κρουσμάτων δεν έχει αποτύπωμα στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης αυτό συμβαίνει γιατί σχεδόν το 75% των κρουσμάτων είναι στις ηλικίες από 18 ετών ως 59 ετών με κυρίαρχη αναφορά την ηλικία 18 ως 30 ετών, ενώ ένα 20% είναι περίπου στην ηλικία κάτω των 18 ετών και μόλις 6% στις ηλικίες άνω των 60 ετών, όπου μάλιστα έχει γίνει και αναμνηστική δόση σε ποσοστό σχεδόν του 90%.

Και για τον λόγο αυτό απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες και ειδικά στα νεότερα παιδιά τα οποία έχουν βγει έξω και διασκεδάζουν και ενδεχομένως νοσούν αλλά νοσούν πάρα πολύ ελαφριά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να αποφύγουν να έχουν επαφές με τους γονείς τους, με τους παππούδες τους, με τις γιαγιάδες τους.

Αξιοσημείωτη είναι και η παρατήρηση που έκανε ο επίκουρος καθηγητής ιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Γκίκας Μαγιορκίνης: «Με βάση όλες τις μελέτες για τις νοσηλείες θα χρειαστεί 5πλάσιος αριθμός κρουσμάτων για να δημιουργηθεί η ίδια πίεση στο σύστημα υγείας που δημιουργείται λόγω Δέλτα. Δηλαδή όταν φτάσαμε εμείς τα 7.000 κρούσματα για να δούμε την ίδια πίεση στο ΕΣΥ με την Όμικρον απαιτούνται 35.000 κρούσματα».

Έτσι, από τις 3/1/2022 και ως τις 16/1/2022 με δυνατότητα να επεκταθούν και παραπάνω αν κριθεί απαραίτητο θα ισχύουν σε όλη την επικράτεια τα εξής μέτρα:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας, οι ονομαζόμενες ΚΝ95 ή FFP2 ή εναλλακτική διπλή μάσκα χειρουργική ή υφασμάτινη τόσο στις υπεραγορές σούπερ μάρκετ όσο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά θα είναι υποχρεωτικό πλέον και στο προσωπικό των χώρων εστίασης.
  • Επίσης, σύσταση θα είναι συνολικά να επιλέγονται οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή η διπλή μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Σε διασκέδαση και εστίαση θα υπάρχει ωράριο λειτουργίας έως τα μεσάνυχτα. Παράλληλα δεν θα επιτρέπεται η διασκέδαση για όρθιους ενώ στα τραπέζια θα μπορούν να κάθονται έως 6 άτομα και παράλληλα θα υπάρξουν και μετρικές αποστάσεις. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα αυτά θα διακοπεί και η μουσική από την πρώτη ημέρα της εφαρμογής τους.
  • Στα γήπεδα, θα επιτρέπονται φίλαθλοι σε ποσοστό 10% με ανώτατο όριο τα 1000 άτομα. Και εδώ, αν δεν τηρηθούν τα μέτρα από τους φιλάθλους αυτομάτως όλοι οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.
  • Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στις δομές φροντίδας χρονίως πασχόντων θα υπάρχει δυνατότητα επισκεπτηρίου μόνο αν έχει προηγηθεί προηγούμενο PCR 48 ωρών.
  • Στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα υπάρχει αυστηροποίηση των όρων του επισκεπτηρίου και θα απαγορεύεται για αυτό το διάστημα και η είσοδος των ιατρικών επισκεπτών.
  • Τέλος, θα υπάρχει τηλεργασία τόσο στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Η τηλεργασία θα φτάνει το ποσοστό έως και του 50% και θα υπάρχει παράλληλα κυλιόμενο ωράριο. Το ακριβές αυτό ποσοστό θα καθοριστεί βάσει των δυνατοτήτων που υπάρχουν σε κάθε υπηρεσία.