Κορονοϊός: Τρομακτική πρόβλεψη για αύριο με 12.000 κρούσματα – Ο καθηγητής Μαγιορκίνης εξηγεί τη λογική των μέτρων

Κορονοϊός: Τρομακτική πρόβλεψη για αύριο με 12.000 κρούσματα – Ο καθηγητής Μαγιορκίνης εξηγεί τη λογική των μέτρων

Ποια είναι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη μετάλλαξη Όμικρον και την παραλλαγή Δέλτα - Τι επίπτωση έχει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Μια τρομακτική πρόβλεψη έχει ο Γκίκας Μαγιορκίνης σχετικά με τα κρούσματα του κορονοϊού, που μπορεί να φτάσουν αύριο, Τρίτη 28 Δεκεμβρίου, και τα 12.000 μετά το σημερινό αρνητικό ρεκόρ με 9.284 νέες μολύνσεις. Ο επίκουρος καθηγητής ιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ανέλυσε το σκεπτικό πίσω από την λήψη μέτρων στις 3 Ιανουαρίου και όχι νωρίτερα.

«Το βασικό στοιχείο είναι ότι στις χώρες οι οποίες έχει επικρατήσει η Ομικρόν δεν υπάρχουν δείγματα πίεσης στα συστήματα υγείας» εξήγησε ο καθηγητής και συνέχισε λέγοντας ότι «ήδη, μέσα σε ένα μήνα στη Νότια Αφρική, η Όμικρον βρίσκεται σε ύφεση. Δεν αυξήθηκαν οι νοσηλείες ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν σε πολύ μέτρια επίπεδα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είχαν εξαιρετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Η χώρα είχε περάσει δυσκολότερα κύματα λόγω της μετάλλαξης Δ και Β. Το ίδιο ισχύει και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου έχουν περάσει 2-3 όπου το Λονδίνο έχει φτάσει στα δικά μας  τωρινά επίπεδα», είπε ο καθηγητής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Διευκρίνισε ότι σημαντικό παράγοντας αποτελεί και η μελέτη σχετικά με τις νοσηλείες που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον σε αντιδιαστολή με την Δέλτα: «Με βάση όλες τις μελέτες για τις νοσηλείες θα χρειαστεί 5πλάσιος αριθμός κρουσμάτων για να δημιουργηθεί η  ίδια πίεση στο σύστημα υγείας που δημιουργείται λόγω Δέλτα. Δήλαδή όταν φτάσαμε εμείς τα 7.000 κρούσματα για να δούμε την ίδια πίεση στο ΕΣΥ με την Όμικρον απαιτούνται 35.000 κρούσματα».

Ο Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι αναμένεται μια αύξηση με μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων με ενδεικτικό νούμερο τις 12 χιλιάδες, αριθμός που μπορεί να καταγραφεί ακόμα και αύριο.

«Με βάση των αριθμό των κρουσμάτων μπορεί να λεχθεί ότι ο αριθμός των κρουσμάτων Όμικρον στην Αττική έχει φτάσει στο 40-50%, θεωρούμε ότι εκεί οφείλεται η αύξηση στις άλλες περιοχές τα  νούμερα είναι εξαιρετικά χαμηλά», δήλωσε παράλληλα.

Για την Όμικρον εξήγησε οτί η νοσηρότητα σε σύγκριση με την Δέλτα είναι 3 με 5 φορές χαμηλότερη , όμως για τους ανεμβολίαστους εξακολουθεί να υπάρχει αρκετά μεγάλος κίνδυνος και δεν πρέπει να το πάρουν αψήφιστα, τόνισε.

Σχετικά με την σημασία της τρίτη δόσης για την προστασία από την Όμικρον, δηλώσε ότι η αποστηρωτική ανοσία μειώνεται στο 60-70%, όμως πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση το νούμερο αυτό, καθώς οι περισσότεροι που νόσησαν με τρίτη δόση εμφάνισαν πολύ ελαφρά συμπτώματα».

Για το  ΕΣΥ επισήμανε πως  βρίσκεται σε αποσυμπίεση και είναι εξαιρετικά απίθανο το σενάριο να «γονατίσει» τις επόμενες ημέρες, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει παρατηρηθεί πουθενά.

Σχετικά με τις παρεμβάσεις στην εστίασης επεσήμανε τα εξής: «Η εστίαση και η διασκέδαση είναι από εκεί που ξεκινάνε τα μέτρα σε όλο τον κόσμο, δεν είναι ελληνικό πρωτότυπο. Δεν μπορεί να γίνει χρήση μάσκας, λόγω της μουσικής αναγκαζόμαστε και φωνάζουμε ενώ η κατανάλωση αλκόολ δημιουργεί κατάσταση κοινωνικής χαλάρωσης Όλα αυτά τα στοιχεία λαμβάνονται υπόψιν σε παγκόσμια κλίμακα.Προσπαθούμε όσον το δυνατόν περισσότερο να δημιουργήσουμε μια κανονικότητα, η Όμικρον ήρθε να το χαλάσει αυτό, έχουμε όμως τα στοιχεία που λένε ότι μπορούμε να περιμένουμε πριν λάβουμε πιο δυνατά μέτρα. Δεν θα έχουμε κανέναν πρόβλημα αν τηρηθεί το πακέτο μέτρων»

Σχετικά με τα σχολεία τόνισε πως έγινε μια συζήτηση σχετικά με τις εκδρομές ενώ για το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση.«Πάνω από 95% η πιθανότητα να επιστρέψουν οι μαθητές κανονικά στο σχολείο μετά τις γιορτές», ανέφερε.