ΣΥΡΙΖΑ: Παντελής αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στο νέο κύμα της πανδημίας

ΣΥΡΙΖΑ: Παντελής αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στο νέο κύμα της πανδημίας

«Δεν ζητάς από έναν ένοχο να διαχειριστεί το έγκλημα»

«Δεν ζητάς από έναν ένοχο να διαχειριστεί το έγκλημα», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5», αναφορικά με τις ευθύνες της κυβέρνησης στην πανδημία και επαναλαμβάνοντας το αίτημα για εκλογές.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η Ελλάδα συνεχίζει να είναι δύο φορές πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους», υπογράμμισε. «Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ψήφισε έναν προϋπολογισμό για το 2022 ο οποίος, όπως είπε ο ίδιος ο κ. Σκυλακάκης στη Βουλή, στηρίζεται στην παραδοχή ότι η πανδημία θα τελειώσει στις αρχές της χρονιάς», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, σημειώνοντας ότι «η ΝΔ συνειδητά ψήφισε έναν προϋπολογισμό που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

«Επιπλέον», επισήμανε, «έχουμε μία μελέτη με την υπογραφή του κ. Τσιόδρα, του κεντρικού συνομιλητή του κ. Μητσοτάκη για τα θέματα της πανδημίας και επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής, η οποία λέει ότι το 38,5% των απωλειών -στο υπό έρευνα διάστημα- θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν είχε ενισχυθεί το ΕΣΥ». «Επομένως, αυτή τη στιγμή η χώρα ζει μια υγειονομική τραγωδία και για αυτήν την τραγωδία ένοχη είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το μόνο που έχει μείνει σε αυτήν την κυβέρνηση είναι να παραιτηθεί και να δώσει διέξοδο μέσα από τη λαϊκή συμμετοχή, μέσα από εκλογές», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Μιλώντας νωρίτερα στον «ANT1», άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και για την κατάσταση στην οικονομία, λέγοντας ότι «η χώρα έχει μεσοσταθμικά την ακριβότερη τιμή στο ρεύμα». «Είμαστε δε από τις ελάχιστες χώρες που τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε καθηλωμένο το βασικό μισθό, το σύνολο σχεδόν των χωρών στην ΕΕ το '20 και το ΄21 αύξησαν το βασικό μισθό», τόνισε και πρόσθεσε: «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που έχει βασικό μισθό χαμηλότερο από αυτόν που είχαμε το 2010».

Αναφερθείς, ακόμα, στα προβλήματα που υπάρχουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα για τα παιδιά, σημείωσε ότι «βλέπουμε να δίνονται ραντεβού μετά από δύο μήνες». «Όταν όχι στο πρώτο αλλά στο τέταρτο κύμα, έχουμε εκατόμβες νεκρών, πλέον δεν μιλάμε για αμέλεια αλλά για πολιτική επιλογή», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Μιλώντας στο «Κόκκινο» και κάνοντας λόγο για παντελή αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στο νέο κύμα της πανδημίας που είναι προ των πυλών, σχολίασε δεικτικά: «ο κ. Γεραπετρίτης αναρωτιόταν στο βήμα της Βουλής πριν λίγες μέρες αν θα έρθει πέμπτο κύμα!».

Επαναλαμβάνοντας τα μέτρα που πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν, σημείωσε: «πρώτα απ' όλα εδώ και τώρα επαναφορά της τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπου το επιτρέπει η φύση της δουλειάς». «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να υπάρξει αποσυμφόρηση στα μέσα μεταφοράς», είπε.

«Δεύτερον: συνταγογράφηση των τεστ, μαζικό testing και ιχνηλάτηση», υπογράμμισε. «Έχουμε κάθε μέρα 5.000 με 6.000 κρούσματα. Αυτά τα κρούσματα έρχονται σε επαφή και με εμβολιασμένους πολίτες. Δεν μπορεί λοιπόν, για παράδειγμα, ένας γονιός που έρχεται σε επαφή με το παιδί του, το οποίο έχει βγει θετικό, να πηγαίνει κανονικά την επόμενη μέρα στη δουλειά του. Χρειάζεται να έχει δωρεάν πρόσβαση σε μοριακό τεστ», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Και δεν γίνεται μια οικογένεια να πληρώνει από την τσέπη της 160 και 180 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τρίτο πολύ κρίσιμο ζήτημα είναι η ανάγκη συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην πανδημία», επισήμανε, λέγοντας ότι «σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, στη χώρα μας ο ιδιωτικός τομέας έχει μείνει εκτός της μάχης». «Και θησαυρίζει με κυβερνητικές πλάτες», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Παρακαλούμε περιμένετε ...