Κορονοϊός: Το σχέδιο του Μαξίμου για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον

Κορονοϊός: Το σχέδιο του Μαξίμου για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον

Για να μην ξεφύγει η κατάσταση τα Χριστούγεννα

Καθώς η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται σε Ελλάδα και Ευρώπη, η Αθήνα επιχειρεί να επισπεύσει ακόμα περισσότερο το πρόγραμμα των εμβολιασμών με την τρίτη δόση, έτσι ώστε ενόψει και των γιορτών να μην βρεθούμε σε μια νέα έξαρση κρουσμάτων με ανυπολόγιστες συνέπειες. Στο τραπέζι είναι και σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Σύσκεψη στο Μαξίμου στην «σκιά» της Όμικρον – Κλείνει στόματα η παρουσία Τσιόδρα

Από το Μέγαρο Μαξίμου είναι κατηγορηματικοί ότι lockdown δεν θα ζήσουμε αλλά όλοι βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε την σύσκεψη της Δευτέρας το απόγευμα της Κυριακής – σήμερα θα βρίσκεται στην Σόφια – έτσι ώστε να διαπιστωθεί που βρισκόμαστε, όσον αφορά και στην μετάλλαξη Όμικρον αλλά και στο θέμα των εμβολιασμών που δείχνουν να ρολάρουν. Στην σύσκεψη δεν αποφασίστηκαν -σύμφωνα με πληροφορίες -νέα μέτρα αλλά αυτό που τονίστηκε από κυβερνητικές πηγές, ήταν ότι πρέπει να κερδίσουμε χρόνο, ώστε να καθυστερήσει η μαζική άφιξη κρουσμάτων Όμικρον στην Ελλάδα. Παρών στην σύσκεψη ήταν και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκτός από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. Κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν ότι η παρουσία του κ. Τσιόδρα διέλυσε τις «σκιές» που υπήρχαν όπως και οι πληροφορίες για κακό κλίμα ανάμεσα στον καθηγητή και το Μαξίμου.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Αυτό που αναμένουν από την κυβέρνηση είναι τις νέες εισηγήσεις των ειδικών για τις μέρες των γιορτών. Δεν αποκλείεται να δούμε το testing να γίνεται για λίγες ημέρες υποχρεωτικό για όλους παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων αλλά και παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς σε εστίαση αλλά και κέντρα διασκέδασης, έτσι ώστε οι εμβολιασμένοι που μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί να μην διασπείρουν τον ιό. Οι ειδικοί εισηγούνται επίσης και την διενέργεια test αμέσως μετά τις γιορτές τόσο για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία όσο και για όσους επιστρέψουν από άδεια στην εργασία τους.

Αυτό που προβλημάτισε έντονα κυβέρνηση και ειδικούς αποτέλεσε το γεγονός ότι οι πολίτες δεν ανταποκρίθηκαν όσο θα περίμεναν στα δωρεάν self test που διατέθηκαν για όλο τον ενήλικο πληθυσμό άνω των 18 ετών έτσι ώστε να γίνει χρήση τους πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και να απομονωθούν όσοι μπορεί να έχουν μολυνθεί και να μην γίνει διασπορά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Κανείς επίσης δεν αποκλείει αμέσως μετά τις γιορτές και αν δεν υπάρχει ακόμα η επιθυμητή εμβολιαστική κάλυψη να δούμε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού να επεκτείνεται και σε άλλες κατηγορίες. Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, χθες δήλωσε ότι «Αν χρειαστεί επέκταση της υποχρεωτικότητας θα έχουμε κριτήριο την επιβάρυνση του ΕΣΥ. Μπορεί να μην είναι ηλικιακό, μπορεί να είναι και θέμα συννοσηρότητας η επέκταση της υποχρεωτικότητας». Και αυτό, σημαίνει ότι μπορεί να δούμε να κατεβαίνει η υποχρεωτικότητα μια δεκαετία και να αφορά πλέον και τους άνω των 50 ετών.

Η Ευρώπη στοκάρει εμβόλια

Η ΕΕ ταυτόχρονα, προχωρά σε συμφωνίες με τις μεγάλες φαρμακευτικές, έτσι ώστε να έχει στα χέρια της περισσότερες δόσεις εμβολίων στις αρχές του 2022, ενώ παράλληλα δίνει την δυνατότητα στις χώρες – μέλη να «καπαρώσουν» από τώρα τα εμβόλια που θα είναι προσαρμοσμένα στην μετάλλαξη Όμικρον.

Και μπορεί ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ολλανδία, να λαμβάνουν το ύστατο μέτρο του lockdown αλλά αυτό όπως τονίζουν οι ειδικοί, πρέπει να το δει κανείς μέσα από το πρίσμα των μέτρων που εφάρμοζε μέχρι τώρα η κάθε χώρα σε εθνικό επίπεδο.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος λέει αυτό το οποίο δεν τολμούν να πουν κυβερνήσεις και φορείς, ότι δηλαδή πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους αλλά και να απομονωθούν όλοι όσοι «παίρνουν στον λαιμό τους» τους υπόλοιπους με την άρνησή τους να θωρακιστούν.