Κορονοϊός: Συναγερμός σε όλη την Ευρώπη για την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον

Κορονοϊός: Συναγερμός σε όλη την Ευρώπη για την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον

Η μία μετά την άλλη οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου επιβάλουν νέα, αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα

Σε λήψη περιοριστικών μέτρων που είχαν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες φάσεις της πανδημίας, προχωρούν η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης, μπροστά στην επέλαση της νέας μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού και ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η επιστημονική κοινότητα προτάσσει τον πλήρη εμβολιασμό και την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, ως μοναδική ασπίδα έναντι της νέας μετάλλαξης. Η αυξημένη κινητικότητα, οι συναναστροφές σε κλειστούς χώρους και οι συνωστισμοί είναι το επικίνδυνο τρίπτυχο που τρομάζει τους ειδικούς μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα.

Στη Γαλλία η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση των μεγάλων πάρτι σε δημόσιους χώρους την περίοδο των εορτών, αλλά και τα πυροτεχνήματα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.  Όλοι οι πολίτες, εμβολιασμένοι ή μη, καλούνται να υποβάλλονται σε αυτοδιαγνωστικό τεστ, πριν κάνουν κάποια επίσκεψη. Επιπλέον,αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις πρόσβασης στη χώρα με το υγειονομικό πάσο, ενώ μειώνεται και το διάστημα για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στους 4 μήνες από 5 που ήταν.

Στην Ιρλανδία η κυβέρνηση έδωσε εντολή να κλείνουν μπαρ και εστιατόρια στις 8:00 το βράδυ, ενώ παράλληλα μείωσε τον αριθμό των συμμετεχόντων σε όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις. Στην Ολλανδία όπου έχει επιβληθεί νυχτερινό lockdown , με κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας από τις 5:00 το απόγευμα έως τις 5:00 τα ξημερώματα, οι ειδικοί εισηγούνται αυστηρότερα μέτρα.

Η Γερμανία κατέτξε στις χώρες υψηλού κινδύνου τη Γαλλία και τη Δανία, λόγω του πολύ υψηλού αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού σε αυτές. Αυτό σημαίνει ότι όσοι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες προέρχονται από τις συγκεκριμένες χώρες, θα υποχρεούνται πλέον να μπουν σε καραντίνα για πέντε ημέρες ενώ θα υποβάλλονται σε διαγνωστικό τεστ την πέμπτη ημέρα.

Στη χώρα μας από αύριο Κυριακή 19 Δεκεμβρίου όλοι οι ταξιδιώτες θα εισέρχονται μόνο με αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών.