Τζανακόπουλος: Ομολογία αποτυχίας το μέτρο Μητσοτάκη για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Τζανακόπουλος: Ομολογία αποτυχίας το μέτρο Μητσοτάκη για υποχρεωτικό εμβολιασμό

«Η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας, δεν στήριξε το ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας»

«Ομολογία αποτυχίας» χαρακτήρισε το μέτρο της κυβέρνησης για υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στη διακαναλική εκπομπή της Μακεδονίας «+NEWS».

Σχολίασε ότι «είναι χαρακτηριστική διέξοδος της Δεξιάς, όποτε συσσωρεύει πολιτικά αδιέξοδα, να καταφεύγει στον αυταρχισμό, στις διώξεις, στην ποινή», σημειώνοντας ότι «η οικονομική εξόντωση δεν είναι ο τρόπος για να επιτευχθεί ο καθολικός εμβολιασμός των πολιτών». Είπε ότι το μέτρο «ενέχει μια χαρακτηριστική ταξικότητα, γιατί πιέζει κυρίως ανθρώπους χαμηλών εισοδημάτων» και υποστήριξε ότι «δεν μπορεί κάτι τέτοιο να είναι η απάντηση στη δυσπιστία, στο φόβο, αλλά και σε όσους διασπείρουν θεωρίες συνομωσίας γύρω από το εμβόλιο». «Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να βάλει πρόστιμο στον εαυτό του και όχι στους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, διότι έχει ο ίδιος την ευθύνη για την αποτυχία οργάνωσης και υλοποίησης μιας άρτιας και επιστημονικά τεκμηριωμένης καμπάνιας υπέρ του εμβολιασμού», ανέφερε.

Σημείωσε ότι «η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας, δεν στήριξε το ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δεν αξιοποίησε τις ιδιαίτερες δημοσιονομικές δυνατότητες που αυτή τη στιγμή υπάρχουν, προκειμένου να ανοικοδομήσει το κοινωνικό κράτος» και πως, «αντίθετα, ψάχνει να βρει αποδιοπομπαίους τράγους, καταφεύγοντας στη συνταγή της επιβολής». Την ίδια ώρα, συνέχισε, «έχουμε 100 θανάτους τη μέρα και διπλάσιο αριθμό απωλειών ανά εκατομμύριο κατοίκων σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν προχωρά στα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, περιφέρεται αυτοθαυμαζόμενη, ενώ πετάει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ -όπως με τη λίστα Πέτσα- για τη δημιουργία ενός μιντιακού καθεστώτος λιβανίσματος».

Χαρακτήρισε «απολύτως ειρωνική» την πρόθεση του πρωθυπουργού να διαθέσει τα χρήματα από τα πρόστιμα στην ενίσχυση του συστήματος υγείας, λέγοντας ότι «το κάνει την ίδια στιγμή που κόβει 820 εκατ. ευρώ από τη δημόσια υγεία στον προϋπολογισμό του 2022, ενώ "κρατά στην άκρη" και άλλα 600 εκατ. για να τα δώσει "εάν χρειαστεί"». «Δηλαδή πότε θα χρειαστεί, αν όχι τώρα που τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα καταρρέουν και στην Αττική βρίσκονται πέραν των ορίων τους, όταν καταλήγουν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ ή νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, όταν ακυρώνονται τακτικά ή ακόμα και έκτακτα χειρουργεία;», τόνισε. Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι ο κόσμος που έχει ανάγκη κατευθύνεται στις ιδιωτικές κλινικές και ότι στις σημερινές συνθήκες υπάρχουν συμφέροντα που θησαυρίζουν, για να επαναλάβει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.

Παρακαλούμε περιμένετε ...