Εθνικό πένθος: Το «τελευταίο αντίο» στην Φώφη Γεννηματά – Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της από τις 10 το πρωί

Εθνικό πένθος: Το «τελευταίο αντίο» στην Φώφη Γεννηματά – Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της από τις 10 το πρωί

Τι ώρα θα γίνει η κηδεία της - Οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες - Ποιοι θα εκφωνήσουν τους επικήδειους λόγους

Βαθιά συγκίνηση και θλίψη έχει προκαλέσει σε όλη την Ελλάδα, αλλά και πολύ κόσμο στο εξωτερικό ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά και στη χώρα έχει κηρυχτεί εθνικό πένθος. Το «τελευταίο αντίο» από την οικογένεια, τους φίλους και τους θαυμαστές της θα είναι αύριο, Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών θα τεθεί η σορός της εκλιπούσας από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, οπότε και θα γίνει η εξόδιος ακολουθία και στη συνέχεια η ταφή της στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Η κηδεία της θα γίνει δημοσία δαπάνη, έπειτα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, που δέχθηκε ομόφωνα την πρόταση του δημάρχου, Κώστα Μπακογιάννη.

Θα ενταφιαστεί στο ίδιο μνήμα με τον πατέρα της, Γιώργο Γεννηματά.

Από την Σαουδική Αραβία επέστρεψε εσπευσμένα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να αποτίσει φόρο τιμής στη Φώφη Γεννηματά.

Επικήδειους στην εξόδιο ακολουθία θα εκφωνήσουν 4 άτομα, εκ των οποίων το ένα θα είναι και ο 17χρονος γιος της, Γιώργος Γεννηματάς – Τσούνης. Θα μιλήσουν για την Φώφη Γεννηματά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες, με πρώτη την γαλανόλευκη στην ιστορική έδρα του ΠΑΣΟΚ.  Εκεί όπου συρρέει απλός κόσμος για να αφήσει λουλούδια στη μνήμη της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ.

Σε ένδειξη πένθους η Βουλή έχει διακόψει τις εργασίες της για μία εβδομάδα, ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί και η μαθητική παρέλαση της 27ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Η Φώφη έφυγε από τη ζωή πριν συμπληρώσει τα 57 χρόνια ζωής από καρκίνο, μια ασθένεια που έχει χτυπήσει αδυσώπητα την οικογένειά της, καθώς από από αυτή έχουν πεθάνει τόσο η μητέρα της, Κάκια, όσο και πατέρα της, Γιώργος, που ήταν διακεκριμένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Αλλά και η αδερφή της πέρασε τον ίδιο Γολγοθά και στην παρούσα φάση δείχνει να έχει ξεπεράσει την ασθένεια.

Τα λουλούδια έχουν καλύψει και το γραφείο της στη Βουλή. Η Φώφη Γεννηματά έφυγε ανήμερα της ημέρας κατά του καρκίνου του μαστού, τον πρώτο καρκίνο με τον οποίο αναμετρήθηκε το 2008 και ο πρωθυπουργός αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ότι στη μνήμη της το πρόγραμμα των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού θα ονομαστεί Φώφη Γεννηματά.

Προσέφερε και συμμετείχε ένα εθελοντικό σωματείο για παιδιά και ενήλικες στη Βούλα, από το οποίο ζητούσε την ανωνυμία για τη δράση της.

Η δράση ήταν πολυσχιδής και πίσω της αφήνει τρία παιδιά, τα δύο ανήλικα, καθώς ήταν μια σπουδαία μητέρα εκτός των άλλων. Όταν στις 12 Οκτωβρίου μπήκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο ουδείς περίμενε ότι τόσο γρήγορα θα υπάρξει η άσχημη κατάληξη. Όσοι μίλησαν για την Φώφη Γεννηματά, την χαρακτήρισαν «μαχήτρια» και μια γυναίκα που πάλεψε με τον καρκίνο από το 2008.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει...

Η οικόγενειά της έχει ζητήσει αντί στεφάνων να γίνεται κατάθεση χρημάτων στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και στην «Κιβωτό του Κόσμου».