Δημοσκόπηση MEGA: Πόση είναι η διαφορά που χωρίζει τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση MEGA: Πόση είναι η διαφορά που χωρίζει τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ποιους τομείς θεωρεί καθοριστικούς ο κόσμος για να επιλέξει το κόμμα της αρεσκείας του - Ποιον προτιμούν για καταλληλότερο πρωθυπουργό

Μια νέα δημοσκόπηση αυτή την φορά από την Metron Analysis για το Mega δείχνει ότι η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε, όμως όχι όσο θα ήθελε η αντιπολίτευση. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί σημαντικά ως προς την καταλληλότητα για την θέση του πρωθυπουργού.

Η ΝΔ χάνει 3,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιούλιο, πληρώνοντας τα λάθη και με τις πυρκαγιές, και συγκεντρώνει 30,8% έναντι 33,9%, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 0,3% αντί να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση και φθάνει το 19,7%. Απώλειες καταγράφονται για το ΚΙΝΑΛ που συγκεντρώνει 6% από 6,7% και για την Ελληνική Λύση στο 4% έναντι 5,3%. Ενισχυμένα είναι το ΚΚΕ με 5,1% από 4,5% και το ΜεΡΑ25 με 4,1% έναντι 3,2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει 12,7%.

Ουσιαστικά, η ΝΔ έχει φθορά μετά από 2,5 χρόνια εξουσίας αλλά παραμένει σε αυτή τη φάση μπροστά με 11,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κεφαλοποιήσει την δυσαρέσκεια.

Ωστόσο, στην εκτίμηση ψήφου, δηλαδή με αναγωγή των αναποφάσιστων η ΝΔ υπερβαίνει το ποσοστό της στις εθνικές εκλογές (39,85%) αν και σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιουλίου έχει πτώση 2,8% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει άνοδο 0,3%. Η διαφορά είναι στις 14,8 μονάδες.

Η ΝΔ συγκεντρώνει 41%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,2 , το ΚΙΝΑΛ 8%, το ΚΚΕ 6,8%, το ΜεΡΑ25 5,5%, η Ελληνική Λύση 5,3%.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με υπερδιπλάσια διαφορά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχασε 4 μονάδες από την προηγούμενη δημοσκόπηση και συγκεντρώνει 38%, δεύτερος είναι η επιλογή «κανένας» με 30% ενώ ο κ. Τσίπρας κινείται σχεδόν σταθερά στο 16% το τελευταίο εξάμηνο.


Η κυβέρνηση αξιολογείται θετικά από τους τέσσερις στους δέκα (39%) ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση περιορίζεται στο 14%, με τη διαφορά να είναι στις 25 μονάδες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις θετικές αξιολογήσεις είναι πάνω από την κυβέρνησή του, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας από το κόμμα του. Όμως, η μεταξύ τους διαφορά στις θετικές γνώμες υπερβαίνει τις 24 μονάδες, παρά τις απώλειες που είχε ο κ. Μητσοτάκης. Ακόμη και στις αρνητικές γνώμες ο κ. Τσίπρας βρίσκεται 21 μονάδες πίσω από τον κ. Μητσοτάκη.

Η έρευνα έγινε μεταξύ 21-27 Σεπτεμβρίου λίγες μέρες μετά τις εμφανίσεις Μητσοτάκη και Τσίπρα στη ΔΕΘ, και συμπίπτει με έντονη διπλωματική δραστηριότητα στα Ηνωμένα Έθνη, τις ρυθμίσεις για την προστασία εκπαιδευτικών και γιατρών από μηνύσεις αντιεμβολιαστών, το εκλογικό θρίλερ στη Γερμανία και το σεισμό στην Κρήτη.