Οικονόμου: Δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναζήσουμε lockdown έτσι όπως έγινε την προηγούμενη περίοδο

Οικονόμου: Δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναζήσουμε lockdown έτσι όπως έγινε την προηγούμενη περίοδο

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τη συμφωνία με τη Γαλλία

«Σ' ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον η ελληνική κυβέρνηση έχει αναπτύξει από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της πολλαπλές πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα και όλες τις κατευθύνσεις ώστε να αναβαθμίσει στρατηγικά την Ελλάδα και να διασφαλίσει ένα περιβάλλον ευημερίας για τους πολίτες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αξιοποιώντας το κύρος του έχει κατορθώσει να ανατρέψει πλήρως το κλίμα επιφυλακτικότητας και αναξιοπιστίας που επικρατούσε στο παρελθόν. Καρπός αυτής της δουλειάς, καρπός της διεθνούς πολιτικής μας είναι η συμφωνία στρατηγικής αναβάθμισης της χώρας την οποία υπογράψαμε με τη Γαλλία», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Και πρόσθεσε: «η προάσπιση των εθνικών μας δικαίων εξαρτάται άλλωστε απ' τις στρατηγικές συμμαχίες μας. Η συμφωνία με τη Γαλλία αποτελεί μια τεράστια εθνική επιτυχία.

Ταυτόχρονα όμως είναι κι ένα ιστορικής σημασίας βήμα, τόσο για την πατρίδα μας όσο και για την Ευρώπη γενικότερα, στην προσπάθειά της να ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη».

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου συνεχίζοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «η Συμφωνία κατατέθηκε για κύρωση στη Βουλή και η σχετική συζήτηση θα γίνει την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου.

Με δεδομένο ότι η Συμφωνία αποτελεί σημαντική εθνική παρακαταθήκη καθώς δίνει στη χώρα μας τη δυνατότητα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην Ευρώπη, στη συζήτηση δηλαδή για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, περιμένουμε -όπως ανέφερε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός- μια διακομματική στήριξη της Συμφωνίας.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μας με τις ΗΠΑ για την ανανέωση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας σε εξαιρετικό κλίμα όπως άλλωστε αρμόζει μεταξύ δύο στρατηγικών εταίρων και συμμάχων», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στη συνέχεια ο Γιάννης Οικονόμου θέλησε να πει δυο λόγια για την πανδημία και το πρόγραμμα «Ελευθερία».

Τόνισε πως «Η πανδημία αποτελεί μέρος της πραγματικότητάς μας και θα παραμείνει όσο υπάρχουν ακόμα συμπολίτες μας που συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει. Η άρνηση του εμβολιασμού κυρίως συντηρεί μία κατάσταση η οποία είναι επιζήμια και για τους πολίτες και για την πατρίδα.

Με τις πολιτικές μας, όσες ήδη εφαρμόζουμε κι όσες σχεδιάζουμε να εφαρμόσουμε σύντομα δίνουμε λύσεις που αποδίδουν.

Κατορθώσαμε σε συνεργασία με την κοινωνία και την ιατρική κοινότητα να επαναφέρουμε την κανονικότητα σε σημαντικό βαθμό. Δεν αρκούμαστε όμως σ' αυτό. Επιδιώκουμε την πληρότητα. Την πλήρη λειτουργία όλων των όψεων της ζωής».

Όπως είπε θέλησε με την ευκαιρία να επαναλάβει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναζήσουμε lockdown έτσι όπως το γνωρίζαμε και το ξέραμε την προηγούμενη περίοδο».

Υπενθύμισε ακόμη ότι από σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την τρίτη συμπληρωματική δόση οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί. Και σημείωσε ότι η αναμνηστική δόση μπορεί να γίνεται μετά την παρέλευση έξι μηνών από την πρώτη αν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο ή τη δεύτερη από τις δύο δόσεις εμβολίων.