Ανασχηματισμός: Πώς αντέδρασαν ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ

Ανασχηματισμός: Πώς αντέδρασαν ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ

Για «οπισθοδρόμηση» μιλάει το ΚΙΝΑΛ, για «επιτάχυνση» του αντιλαϊκού κυβερνητικού έργου το ΚΚΕ

Εκτός του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για «παραδοχή αποτυχίας», ανάλογες αντιδράσεις απέναντι στον ανασχηματισμό και τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε σήμερα, Τρίτη (31/08) υπήρξαν τόσο από το ΚΙΝΑΛ, όσο και από το ΚΚΕ.

ΚΙΝΑΛ: Αντί για επανεκκίνηση όπισθεν ολοταχώς ο ανασχηματισμός

Ως οπισθοδρόμηση, στροφή προς τα δεξιά και παραδοχή αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας και των πυρκαγιών, σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής τον ανασχηματισμό. Όπως συγκεκριμένα αναφέρει σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, ο σημερινός ανασχηματισμός αποτελεί ομολογία πλήρους αποτυχίας της κυβέρνησης στα μεγάλα θέματα της πανδημίας και της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει με εμφανή τρόπο τη στροφή προς τα δεξιά. Η παρουσία των κ.κ. Βορίδη-Γεωργιάδη-Πλεύρη σε σημαντικές θέσεις Υπουργών, καταρρίπτει τον «μύθο» περί κεντρώας πολιτικής», τονίζει το Κίνημα Αλλαγής ενώ επισημαίνει ότι «το μόνο άνοιγμα που έγινε είναι προς την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς εν όψει των ερχόμενων εκλογών». Καταλήγει με την υπογράμμιση: «Αντί για επανεκκίνηση όπισθεν ολοταχώς».

ΚΚΕ: Ο ανασχηματισμός συνιστά «επιτάχυνση» του αντιλαϊκού κυβερνητικού έργου

«Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός δεν συνιστά κάποιου είδους "επανεκκίνηση", αλλά "επιτάχυνση" του αντιλαϊκού κυβερνητικού έργου, με τη "θυσία" κάποιων υπουργών που συνδέθηκαν με τις πρόσφατες καταστροφές και με σκοπό να κρυφτούν οι συνολικές πολιτικές ευθύνες», αναφέρει σε σχόλιό του για τον ανασχηματισμό, το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ και συνεχίζει:

«Την ίδια στιγμή είτε παραμένουν ακλόνητοι είτε εντάσσονται στο κυβερνητικό σχήμα υπουργοί (εργασία, παιδεία, υγεία κ.λπ.) που με συνέπεια και πάθος υπηρετούν όλες τις αντιλαϊκές επιλογές. Σε κάθε περίπτωση η κυβερνητική πολιτική δεν είναι κυρίως θέμα "δομών" ή "προσώπων", είναι θέμα στρατηγικής κι αυτή είναι σταθερά προσανατολισμένη στις επιδιώξεις του κεφαλαίου και σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Πάντως, σ' αυτόν τον ανασχηματισμό έγινε δεκτό και ένα πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για "υπουργούς κοινής αποδοχής", με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση του κ. Αποστολάκη, πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έχει τη δική του πολιτική σημασία, αφού αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι η κοινή στρατηγική επιτρέπει άνετα τη μετακίνηση προσώπων κι υπουργών από τον έναν στον άλλον».