Βαρβιτσιώτης: Δεν πρόκειται να μεταβληθούμε σε έναν τόπο transit Αφγανών

Βαρβιτσιώτης: Δεν πρόκειται να μεταβληθούμε σε έναν τόπο transit Αφγανών

«Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι υπάρχει από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια ξεκάθαρη άποψη»

«Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι υπάρχει από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια ξεκάθαρη άποψη, υπάρχει όμως ξεκάθαρη άποψη από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης» επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε σχέση με τις προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Open TV. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να μεταβληθεί «σε έναν τόπο transit Αφγανών με προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ, δηλαδή κάτι ανάλογο με ό,τι συνέβη το 2015 με τους πρόσφυγες προερχόμενους από τη Συρία».

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι για να φτάσει κάποιος από το Αφγανιστάν στην Ελλάδα χρειάζεται να διασχίσει πολλές χώρες της Ασίας «από τις οποίες θα μπορούσε ήδη να έχει ζητήσει άσυλο, χώρες οι οποίες είναι εξαιρετικά φιλικές προς τις μουσουλμανικές μειονότητες». Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, «άρα δεν συζητάμε πλέον για ένα καινούργιο προσφυγικό ρεύμα, αλλά μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι θα επιλέξουν να ρισκάρουν για να έρθουν να μπούνε στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σχολιάζοντας της πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι «φάνηκε να υπάρχει μία συναντίληψη και από την πλευρά της Τουρκίας απέναντι στο πρόβλημα», για να προσθέσει: «είναι διαφορετικό το κλίμα από ό,τι σε σχέση με τη Συρία, άλλωστε η Συρία για την Τουρκία είναι μία γείτονα χώρα, όσοι πήγαιναν στην Τουρκία ζητούσαν άσυλο, ήταν πραγματικά πρόσφυγες».