Τσίπρας για γυναικοκτονίες: Δεν φτάνει να πενθούμε και να οργιζόμαστε, οφείλουμε να δράσουμε

Τσίπρας για γυναικοκτονίες: Δεν φτάνει να πενθούμε και να οργιζόμαστε, οφείλουμε να δράσουμε

«Τι ακριβώς συμβαίνει στην κοινωνία μας; Ποια αγριότητα οπλίζει τα χέρια των δολοφόνων;»

«Οργή και πένθος για άλλη μια γυναικοκτονία, αυτή τη φορά μιας μητέρας τριών παιδιών στη Λάρισα», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτηση του στο Facebook, δηλώνοντας «βαθιά προβληματισμένος και ανήσυχος». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπογραμμίζει ότι «δεν φτάνει να πενθούμε και να οργιζόμαστε, οφείλουμε να δράσουμε».

«Τι ακριβώς συμβαίνει στην κοινωνία μας; Ποια αγριότητα οπλίζει τα χέρια των δολοφόνων; Ποιο κλίμα, ειδικά τον τελευταίο καιρό, ευνοεί την έξαρση αυτών των εγκλημάτων; Ποια η επίδραση της "κανονικότητας" των διαχωρισμών με βάση το φύλο και τη φυλή, τον σεξισμό, την υποτίμηση της γυναίκας, που τείνει να επιβληθεί από τις πιο συντηρητικές δυνάμεις της πολιτικής και της εξουσίας; Και κυρίως, όμως, τι μπορούμε να κάνουμε ως κοινωνία, ως Πολιτεία και ως πολίτες για να βάλουμε τέλος σ' αυτή τη φρίκη;» αναφέρει.

«Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν φτάνει να πενθούμε και να οργιζόμαστε. Οφείλουμε να δράσουμε», σημειώνει ο κ. Τσίπρας και τονίζει ειδικότερα:

«Πρώτα από όλα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την αμείλικτη πραγματικότητα των γυναικοκτονιών και των αιτίων τους. Η μη αναγνώρισή τους από την Πολιτεία συνιστά αιτία διαιώνισης των φαινομένων έμφυλης βίας.

Και η Πολιτεία οφείλει να σταματήσει να αντιμετωπίζει ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα τα τμήματα ενδοοικογενειακής βίας που συστήσαμε στην ΕΛΑΣ.

Να τα στελεχώσει με εξειδικευμένους επιστήμονες και προσωπικό, για να γίνουν πραγματική σανίδα σωτηρίας. Και να επιτελέσει η ΕΛΑΣ τον κοινωνικό της ρόλο, προλαμβάνοντας και όχι μόνο καταστέλλοντας».

Γιατί, καταλήγει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «οι γυναικοκτονίες, όπως δείχνουν οι τραγικές εξελίξεις, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αλλά το δραματικό αποτέλεσμα συστηματικής ενδοοικογενειακής βίας. Και η ενδοοικογενειακή βία, ως γνωστόν, διώκεται αυτεπάγγελτα. Όταν όμως καταγγέλλεται και όταν η αστυνομία επιτελεί το ρόλο της».